Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

The Sky Above Us (2015)



























Άνοιξη του 1999 Βελιγράδι σε μια πόλη που σπαράσσεται από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς, παρακολουθούμε τον αγώνα ενάντια στον φόβο, μέσα από την ιστορία τριών διαφορετικών ανθρώπων. Η Άννα μια 35χρόνη σταρ του θεάτρου η οποία αρνείται να μπει στα καταφύγια, ο 60χρονος Σλόμπα  αφότου έχει φυγαδεύσει την οικογένεια του εκτός πόλης συνεχίζει ευσυνείδητα να δουλεύει ως τεχνικός στην Σέρβικη τηλεόραση και ο 20κάτι βοηθός του Μπόγιαν, που περνάει τον καιρό του σε ολονύχτια πάρτι με ποτά,σεξ και ναρκωτικά.



Μπορείς να συνεχίζεις να ζεις φυσιολογικά όταν γύρω σου μαίνεται ο πόλεμος; Αυτό το ερώτημα μας θέτει ο Ολλανδός Marinus Groothof με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Καλογυρισμένη σε βάζει στο κλίμα μιας πόλης που προσπαθεί να επιβιώσει και να συνεχίσει να ζει κάτω από φυσιολογικούς ρυθμούς, παρόλο τον βομβαρδισμό που δέχονται οι υποδομές της. Με εξαιρετική φωτογραφία και πολύ καλές ερμηνείες από τους τρεις πρωταγωνιστές.
Εκεί που τα χαλάει είναι όταν προσπαθεί να περάσει τα πολιτικά μηνύματα, ούτε λέξη για το ποιος και γιατί βομβαρδίζει, ενώ εμφανίζει τους κατοίκους του Βελιγραδίου σαν μοιρολάτρες και απαθείς, ενώ είναι γνωστό ότι τον καιρό των βομβαρδισμών, χιλιάδες κόσμου συνέρρεε στα σημεία στόχους, ώστε να γίνουν ανθρώπινες ασπίδες και να αποτρέψουν την καταστροφή τους. Από την άλλη περνάει (αρκετά υπόγεια βέβαια) κάμποσα αντικυβερνητικά μηνύματα,στερώντας την αντικειμενικότητα και  αποδυναμώνοντας έτσι όλο το εγχείρημα. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το σενάριο και την σκηνοθεσία την έχει κάνει ξένος και όχι ντόπιος του οποίου μάλιστα η χώρα πρωτοστατούσε στον βομβαρδισμό.
Αν αγνοήσετε την πολιτική πλευρά πρόκειται για ένα αξιόλογο εγχείρημα.

The Sky Above Us

http://www.imdb.com/title/tt3111626/reference

Ολλανδία/ Σερβία

97 λεπτά

Βαθμολογία 6



1 σχόλιο:

  1. Μια ταινια που αδικει τον εαυτο της.θα μπορουσε να αποδοσει πολυ καλυτερα την εποχη και την ατμοσφαιρα της.αντιθετως επικεντρωνεται σε ηρωες 'επιλεγμενους' κατα τετοιο τροπο ετσι ωστε να τονιστει το αντικυβερνητικο κλιμα και οχι η εναντιωση ενος λαου σε ενα (ακομα) παραλογο πολεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή