Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Aferim (2015)
Ο Κονσταντίν ένας τοπικός αστυνόμος μαζί με τον γιό του, αναλαμβάνουν να ψάξουν και να συλλάβουν έναν τσιγγάνο για λογαριασμό ενός Βογιάρου. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι στην κάτω από Οθωμανική κυριαρχία ύπαιθρο της Βλαχίας, με τους ήρωες να έρχονται σε επαφή με λογιών λογιών πρόσωπα και καταστάσεις.Πρόκειται για ένα παράξενο μείγμα Βαλκανικού road movie εποχής, (οι ήρωες ξεκινάνε ένα ταξίδι από το οποίο θα βγούνε σοφότεροι, ειδικά ο μικρός) αλλά δομημένο πάνω στις αρχές του γουέστερν (ο σερίφης και ο βοηθός του αναλαμβάνουν να κυνηγήσουν και να συλλάβουν έναν φυγά). Με την ασπρόμαυρη φωτογραφία μας μεταφέρει στις αρχές του 19ου αιώνα σε έναν οικείο για εμάς κόσμο: Βαλκάνια και Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι πρωταγωνιστές γνήσιοι λαϊκοί άνθρωποι οι οποίοι χορεύουν, πίνουν, φιλοσοφούν για την ζωή, την πατρίδα, τις γυναίκες. Άλλοτε με χιούμορ και σάτιρα όπως η συνάντηση με τον παπά και άλλοτε με αιχμηρότητα πάνω στην κοινωνία της εποχής όπως η δουλεία των τσιγγάνων (ένα μέτρο που καταργήθηκε μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα) ο σκηνοθέτης στήνει ένα αυθεντικό ηθογράφημα μιας εποχής που έχει αφήσει τα σημάδια της στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και σήμερα.
Πολλοί καλοί οι δύο πρωταγωνιστές στους ρόλους τους, με τον πατέρα να αναλαμβάνει εκτός από το καθήκον του στον άρχοντα, και το καθήκον να βγάλει τον αθώο και άμαθο γιο του στον αληθινό κόσμο. Τα γηρατειά με τα νιάτα, η πείρα της ζωής με τον ενθουσιασμό της εφηβείας. Ένα ταξίδι στο οποίο ο μικρός μαθαίνει ότι δεν κερδίζει σχεδόν ποτέ το δίκιο αλλά πάντοτε επικρατεί ο νόμος του ισχυρού. 
Με την ταινία αυτή ο Radu Jude έρχεται να επιβεβαιώσει την σταθερά ανοδική πορεία του Ρουμάνικου κινηματογράφου, και μάλιστα με το θέμα του σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί εμείς δεν μπορούμε να γυρίσουμε ταινίες εποχής ή ιστορικές, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες σκόρπιες προσπάθειες του Τζαβέλα και του Κακογιάννη με τις αρχαίες τραγωδίες  πέραν τούτο ουδέν.Ειδικά για την περίοδο της Τουρκοκρατίας αν δεν κάνω λάθος έχουν γυριστεί μόνο κάτι χουντοπαραγωγές του στυλ Παπαφλέσσας, οι Σουλιώτες και Μαντώ Μαυρογένους.
Εν κατακλείδι να γυρίσουμε και στο θέμα μας πρόκειται μια ταινία που αξίζει να δείτε η οποία πάνω από χώρες και εθνότητες είναι ένα φιλμ από τα Βαλκάνια για τα Βαλκάνια.
Aferim κύριε Jude.

Aferim

http://www.imdb.com/title/tt4374460

Ρουμανία

108 λεπτά

Βαθμολογία 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου