Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Φορτίο (2017)

Cargo




Ένας άνδρας πέφτει από το αλιευτικό του σκάφος στην θάλασσα και βυθίζεται σε κώμα, αφήνοντας στους τρεις γιους του μια χρεοκοπημένη επιχείρηση. Αυτοί εκτός από την διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης, έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά τους ζητήματα αλλά και να επαναπροσδιορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.





Με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Βέλγος  Gilles Coulier μας ταξιδεύει στην Οστάνδη και στον εκεί κόσμο των ψαράδων. Ωραία φωτογραφία, καλή (κυρίως σε κλειστούς χώρους) κινηματογράφηση, αλλά το πολύ αδύναμο σενάριο υποσκάπτει την όλη προσπάθεια. Ενώ η ταινία θέλει να μιλήσει για θέματα όπως η πατρότητα, η σχέση μεταξύ ανδρών, και ένα επάγγελμα (αυτό του ψαρά) που χάνεται, η επιδερμική παρουσίαση χαρακτήρων και καταστάσεων μαζί με κάποιες σεναριακές ευκολίες κάνουν το όλο εγχείρημα αρκετά αδιάφορο. Κάτι άλλο που με ξένισε, είναι η μη χρησιμοποίηση των γυναικών όχι μόνο στους πρωταγωνιστικούς και υποστηρικτικούς ρόλους αλλά ούτε καν σαν κομπάρσους. Σε ερώτηση μου προς τον σκηνοθέτη μετά το τέλος της ταινίας γι αυτήν του την επιλογή, η απάντηση του ήταν ότι όταν έγραφε το σενάριο προσπάθησε να βάλει έναν γυναικείο χαρακτήρα στο φιλμ, αλλά δεν μπορούσε να τον κολλήσει με την ιστορία.

Μπορεί ο σκηνοθέτης να είναι Βέλγος και να γύρισε ένα κοινωνικό ρεαλιστικό δράμα αλλά Dardenne δεν είναι με τίποτα. Συμβαίνουν αυτά.


                                                              Κουβέντα με τον σκηνοθέτη μετά το τέλος της ταινίας 



Cargo 

http://www.imdb.com/title/tt5492502

Βέλγιο

91 λεπτά

Βαθμολογία 4






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου