Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

The Wind Journeys (2009)

Los Viajes Del Viento

























Όταν πεθαίνει η γυναίκα του, ο ξακουστός τροβαδούρος Ignacio αποφασίζει να σταματήσει να παίζει μουσική. Με τον γαιδαράκο του ξεκινάει ένα ταξίδι για το άλλο άκρο της Κολομβίας, με σκοπό να παραδώσει πίσω στον δάσκαλο του, το αγαπημένο του ακορντεόν. Μαζί του στο ταξίδι είναι ο Fermin, ένα νεαρό παιδί που εκλιπαρεί τον Ignacio να του διδάξει την τέχνη του μουσικού. Κουρασμένος και θλιμμένος ο τροβαδούρος, αποθαρρύνει τον πεισματάρη νεαρό γνωρίζοντας τις δυσκολίες και κακουχίες που έχει το επάγγελμα του. Χωρίς λεφτά, διασχίζουν τη Βόρεια Κολομβία, συναντάνε διάφορες μουσικές κουλτούρες, απομονωμένα χωριά στις κορυφές των βουνών μαζί με τις δοξασίες τους μύθους και τις δεισιδαιμονίες των κατοίκων τους και καταλήγουν να διασχίζουν την έρημο Guajira με μόνη συνοδεία το σφύριγμα του ανέμου.

Με το αριστουργηματικό αλλά και ιδιότυπο αυτό road movie, o Ciro Guerra μας εισάγει στην άγνωστη για εμάς τους δυτικούς, κουλτούρα της παραδοσιακής Κολομβιάνικης μουσικής Vallenatos το οποίο σημαίνει "γεννημένο στην κοιλάδα". Μια μουσική όπου το ακορντεόν κρατάει την ηγετική θέση και συνοδεύεται από τα κρουστά Caja και Guacharaca και αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα στην Κολομβιανή επαρχία της Καραϊβικής, από χωρικούς που ταξίδευαν στα κοντινά χωριά με σκοπό να πουλήσουν τα ζώα τους. Λόγω της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των χωριών, μετέφεραν ως αγγελιοφόροι τα τελευταία νέα και κουτσομπολιά ανάμεσα στους στίχους των τραγουδιών τους. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε μάλιστα έναν αυθεντικό θρυλικό παραδοσιακό μουσικό του Vallenato, τον Marciano Martínez. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ignacio μάλιστα βασίστηκε πάνω στη χαρακτηριστική περσόνα του Martínez. Ο Ignacio είναι ένας τέτοιος μουσικός, με μια ζωή περιπλάνησης σε χωριά, πανηγύρια, φιέστες και με πάντα πιστό του σύντροφο το ακορντεόν, στο οποίο ο ίδιος έχει προσδώσει μαγικές ικανότητες. Η επιστροφή του στον πρώην κάτοχο, έχει για τον τροβαδούρο την έννοια του τάματος. Σε αυτό το τάμα ο πεισματάρης μικρός θα πάρει στο κατόπι τον δάσκαλο θέλοντας να μαθητεύσει δίπλα του σε κάτι όμως που δεν μεταδίδεται αλλά χρειάζεται η ψυχή και η θέληση.


Εξαιρετική η δουλειά του Guerra στο σκηνοθετικό κομμάτι ο οποίος μας ταξιδεύει σε ένα κομμάτι της χώρας του, μακριά από τους ναρκοβαρώνους και τις τουριστικές ατραξιόν, με πανέμορφα πλάνα από την ύπαιθρο της Κολομβιας και δυο πρωταγωνιστές που αντιπροσωπεύουν τους δυο πόλους της ζωής. Ο σκηνοθέτης έχει καταφέρει να δώσει την τέλεια απεικόνιση του άχρονου χρόνου. Τοπία και χαρακτήρες είναι τόσο αρχετυπικά που ο θεατής αδυνατεί να τοποθετήσει χρονικά την ιστορία της ταινίας, η οποία μάλλον διαδραματίζεται το 1968, σύμφωνα τουλάχιστον με μία ημερομηνία που αναγράφεται σε ένα πανό μουσικού φεστιβάλ στο οποίο θα παραβρεθούν οι πρωταγωνιστές μας. Το πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και οι παραδόσεις ενός λάου δεν υπόκεινται σε παρελθόντα η ενεστώτα χρόνο, είναι ζωντανές όσο υπάρχουν άνθρωποι που τις υπηρετούν.

Ο γεννημένος το 1981 στη Κολομβία σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ciro Guerra γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασία Wandering Shadows το 2004 σε ηλικία μόλις 23 χρονών. Ακολούθησε η δεύτερή του ταινία Los viajes del viento (2009). Η τελευταία του ταινία Στην αγκαλιά του φιδιού (Embrace of the serpent 2015) συνεχίζει τη διαδρομή του σκηνοθέτη σε άγνωστα και μαγευτικά μέρη της Κολομβίας, αυτή τη φορά στον Αμαζόνιο. Το ασπρόμαυρο αυτό οδοιπορικό ενός δυτικού στη μυστικιστική κουλτούρα των αυτοχθόνων ιθαγενών υπήρξε και η μεγαλύτερη έως τώρα επιτυχία του σκηνοθέτη, που του άνοιξε διάπλατα δρόμο για μία διεθνή καριέρα.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 29/12 στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας στην Νέα Ιωνία όπως πάντα με δωρεάν είσοδο από τις cineδιαδρομές.


The Wind Journeys

http://www.imdb.com/title/tt1426374/

Κολομβία

120 λεπτά

Βαθμολογία 9



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου