Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Arvottomat (1982)

ελλ.τίτλος: Ο Άχρηστος



















Τα πιο γνωστά πρόσωπα του Φιλανδικού κινηματογράφου είναι τα αδέρφια Kaurismäki, ο Mika και ο Aki. Το 1982 ο Mika γυρίζει το αριστούργημά του Arvottomat σε σενάριο του αδελφού του.
Είναι η ιστορία μιας παρέας περιθωριακών τύπων οι οποίοι ζούνε την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία. Μέσα από τους σουρεαλιστικούς πνευματώδεις και αρκετά χιουμοριστικούς διαλόγους, η ταινία ξεκινάει σαν ένα σύγχρονο νουάρ, κάπου στην μέση υπάρχει ένας ανεκπλήρωτος έρωτας για να καταλήξει σε ένα από τα ομορφότερα road movie της μεγάλης οθόνης.


Πρωταγωνιστής ο πρόωρα χαμένος Matti Pellonpää μόνιμος συνεργάτης των αδελφών Kaurismäki ο οποίος δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία σαν τον μποέμ, ετοιμόλογο αλλά και αθεράπευτα ερωτευμένο Manne. Ο Aki εκτός από σεναριογράφος παίζει και έναν δεύτερο ρόλο στην ταινία, αγνώριστος λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Φοβερή επίσης η δουλειά του Timo Salminen  στην φωτογραφία με εκπληκτικά πλάνα από την αστική αλλά και από την εξοχική Φιλανδία.
Ο Mika μας χαρίζει ένα ευαίσθητο σουρεαλιστικό ποίημα, από τα καλύτερα φιλμ πάνω στην ελευθερία του ατόμου από τις κοινωνικές νόρμες και δομές. Μια ταινία που θα έκανε ακόμα και τον Τζάρμους να ζηλέψει.
Συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Arvottomat


Φιλανδία

Έγχρωμο 119 λεπτά

Βαθμολογία 9





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου