Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ballad of Orin (1977)


























Η Όριν μια εκ γενετής τυφλή γυναίκα και πλανόδια μουσικός, αφού γνωρίσει την εκμετάλλευση και την κακοποίηση των ανδρών, θα βρει στο πρόσωπο του Teruyo τον φύλακα άγγελο της. Μαζί θα ξεκινήσουν την περιπλάνησή τους, σε μία χώρα και σε έναν τρόπο ζωής που αλλάζει ταχύτατα. 




Η Μπαλάντα της Όριν μια από τις κορυφαίες ταινίες του μεγάλου Masahiro Shinoda ενός από τους κύριους εκφραστές αυτού που ονομάζουμε Ιαπωνικό νέο κύμα, ένα κινηματογραφικό ρεύμα που άνθισε στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κυρίως στις δεκαετίες του 60 και του 70 και όπως και στο αντίστοιχο συνονόματο ξαδερφάκι από την Γαλλία, μία νέα γενιά σκηνοθετών με έναν  πρωτοποριακό τρόπο κινηματογράφησης και με μία τολμηρή θεματολογία καταγράφουν στον φακό τους  θέματα ταμπού για την Γιαπωνέζικη κοινωνία όπως η ομοφυλοφιλία, ο μιλιταρισμός, η επανάσταση των νέων απέναντι στο παλιό και γενικά οτιδήποτε ερχόταν σε σύγκρουση με την κατεστημένη τάξη. Στην ταινία μας τώρα, βρισκόμαστε στις αρχές του 20ου αιώνα και μέσα από την εξιστόρηση της ζωής της Όριν, πρωταγωνίστρια στην ουσία είναι η θέση της γυναίκας στην Γιαπωνέζικη κοινωνία, πόσο μάλλον όταν η γυναίκα αυτή είναι και τυφλή. Πρόκειται στην ουσία για ένα μελόδραμα το οποίο όμως εντυπωσιάζει με το στήσιμο και τα απαράμιλλης ομορφιάς πλάνα. Χωρίς υπερβολή δεν υπάρχει ούτε μια σκηνή που να μην είναι δουλεμένη και στην παραμικρή της λεπτομέρεια, ποιητική και ταυτόχρονα σαν ένας πίνακας ζωγραφικής. Εδώ βέβαια φαίνεται η δουλειά του σπουδαίου Kazuo Miyagawaτου διευθυντή φωτογραφίας και μόνιμου συνεργάτη των μεγαλύτερων Γιαπωνέζων σκηνοθετών και υπεύθυνου για την κινηματογράφηση αριστουργημάτων όπως το Ρασομόν η το Ugetsu Monogatari. Υπέροχη επίσης η Shima Iwashita σύζυγος του Shinoda, ως η καλοκάγαθη αλλά και αξιοπρεπούς Όριν  της οποίας η ζωή είναι προδιαγεγραμμένη. Εξαιρετική επίσης η μουσική του Tôru Takemitsu ο οποίος επίσης έχει συνεργαστεί με την αφρόκρεμα του κινηματογράφου της χώρας του.
Ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα το οποίο παρόλο το μελοδραματικό του θέμα δεν ξεπέφτει στιγμή σε δακρύβρεχτη ιστορία, ένας ύμνος για την ζωή, την φιλία, την μοναξιά. Αριστούργημα από έναν σκηνοθέτη που αξίζει να ανακαλύψετε.


Ballad of Orin

http://www.imdb.com/title/tt0076124

Ιαπωνία

109 λεπτά

Βαθμολογία 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου