Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η Συμμορία του Lavender Hill (1951)

The Lavender Hill Mob


Ο Holland για είκοσι χρόνια δουλεύει στην Τράπεζα της Αγγλίας ως υπεύθυνος μεταφοράς των ράβδων χρυσού. Ακέραιος, τυπικός, αποτελεί πρότυπο για τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους του. Όμως αυτός ο φαινομενικά χωρίς φιλοδοξίες υπαλληλάκος, μεθοδικά περιμένει την στιγμή που θα του δοθεί η ευκαιρία να κλέψει τον χρυσό. Μια ευκαιρία που θα έρθει όταν γνωρίσει τον έμπορο σουβενίρ Μπεντελμπερι. Μαζί θα καταστρώσουν το σχέδιο και θα δημιουργήσουν την συμμορία του Lavender Hill.



Η συμμορία θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της χρυσής εποχής της Αγγλικής κωμωδίας η οποία άκμασε στις δεκαετίες 40 και 50 με προπύργιο την μικρή εταιρία Ealling. Δυο καθώς πρέπει κύριοι στήνουν ένα κόλπο για να ληστέψουν τη Τράπεζα της Αγγλίας. Μαύρο χιούμορ, αξιαγάπητοι χαρακτήρες, σπιρτόζοι διάλογοι, συνθέτουν ένα μικρο αριστούργημα. Μα πάνω από όλα η ταινία στηρίζεται στην χημεία των πρωταγωνιστών και δυο εκ των μονίμων συνεργατών της Ealling, τον Alec Guinness και τον Stanley Holloway στους ρόλους δυο εκ διαμέτρου αντιθέτων χαρακτήρων, ταπεινός γραφειοκράτης ο ένας, αλέγκρο καλλιτέχνης ο άλλος. Στην σκηνοθεσία ο  γνωστός για τον περφεξιονισμό του Charles Crichton ο οποίος μαζί με τον μεγάλο Douglas Slocombe στην φωτογραφία, βγάζουν την κάμερα στον δρόμο δίνοντας μας μια γεύση από το μεταπολεμικό Λονδίνο. Ένα μικρό πέρασμα κάνει και η αξιολάτρευτη Audrey Hepburn στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση. Οι συντελεστές της ταινίας απευθύνθηκαν στην Τράπεζα της Αγγλίας ζητώντας τους οδηγίες για το πως θα μπορούσε κάποιος να τους ληστέψει! Η Τράπεζα σύστησε μια επιτροπή! η οποία αποφάνθηκε ότι ένας ρεαλιστικός τρόπος θα ήταν αυτός που βγήκε και στο φιλμ. Το σενάριο προέβλεπε διαφορετικό τέλος, όμως ο φόβος της παραγωγής ότι η ταινία δεν θα πάρει άδεια για να προβληθεί στην Αμερική λόγω του κώδικα Χέιζ, τους ανάγκασε να το αλλάξουν.
Ένα αριστουργηματικό φιλμ με εξαιρετικό χιούμορ και μια feelgood διάθεση στην παράδοση της Αγγλικής κωμωδίας, παρότι έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια η ταινια βλέπεται το ίδιο ευχάριστα. Ότι πρέπει για το καλοκαίρι.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 9/6 στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας στην Νέα Ιωνία όπως πάντα με δωρεάν είσοδο από τις cine διαδρομές.


The Lavender Hill Mob

 http://www.imdb.com/title/tt0044829/

Μεγάλη Βρετανία 

81 λεπτά

Βαθμολογία 9














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου