Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Orfeu Negro (1959)










 










Κατά την διάρκεια του καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Ορφέας ετοιμάζεται να παντρευτεί την πανέμορφη Λούρδες . Γνωρίζει όμως την Ευρυδίκη, μια επαρχιωτοπούλα η οποία έχει έρθει στο Ρίο για να ξεφύγει από έναν άντρα που την καταδιώκει. Μέσα στις φαβέλες του Ρίο οι δυο νέοι θα ερωτευτούν σφόδρα, όμως ο θάνατος καραδοκεί για να διεκδικήσει την Ευρυδίκη για τον εαυτό του.



Το φιλμ είναι μια διασκευή από το θεατρικό μιούζικαλ του σπουδαίου Βραζιλιάνου ποιητή
Vinicius de Moraes ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα από τον Αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευριδίκης και τον μετέφερε στο σύγχρονο Ρίο και στο φημισμένο καρναβάλι του. Ο σκηνοθέτης μέσα από την ερωτική ιστορία των δυο νέων, καταφέρνει να μας δώσει όλο το κέφι και την φρενίτιδα του καρναβαλιού, με έναν συνδυασμό χρώματος, μουσικής και χορού. Μεγάλη η συνεισφορά του Jean Bourgoin στην φωτογραφία ο οποίος με την εκπληκτική παλέτα ζωντανών χρωμάτων δημιουργεί μια οπτική πανδαισία. Μεγάλος όμως πρωταγωνιστής είναι η μουσική. Μέσα από την ταινια η Bossa Nova συστήθηκε στον κόσμο, με δυο από τα ιερά τέρατα της να υπογράφουν το soundtrack, ο Luiz Bonfá και ο Antonio Carlos Jobim.

Η ταινία σάρωσε σε όλα τα σημαντικά βραβεία της χρονιάς εκείνης. Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, Χρυσές Σφαίρες, Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες. Ένα αριστουργηματικό φιλμ γυρισμένο με τέτοια ενεργητικότητα, ώστε να έχει καταφέρει να επισκιάσει οποιαδήποτε άλλη ταινια έχει γυριστεί με θέμα το καρναβάλι του Ρίο.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 16/02 στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας στην Νέα Ιωνία όπως πάντα με δωρεάν είσοδο από τις cineδιαδρομές.

Orfeu Negro

 http://www.imdb.com/title/tt0053146/


Βραζιλία/ Γαλλία

100 λεπτά

Βαθμολογία 10






















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου