Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Das Boot (1981)

ελλ.τίτλος: Υποβρύχιο U-96: Επιστροφή στην Κόλαση





Το αντιπολεμικό δράμα του Wolfgang Petersen, μας αφηγείται την καθημερινότητα σε ένα Γερμανικό υποβρύχιο που συμμετέχει σε περιπολίες στην μάχη του Ατλαντικού. Μία από τις ρεαλιστικότερες ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα δοσμένη από την "άλλη πλευρά". Πρόκειται περισσότερο για ένα ανθρώπινο δράμα παρά για μια περιπέτεια. Στον περιορισμένο χώρο ενός υποβρυχίου, 40 άντρες βιώνουν την ατελείωτη αναμονή, το φόβο, την ελπίδα, άνθρωποι καθημερινοί με τα προβλήματα  και τις αδυναμίες τους. Δεν πολεμούν για κάποιο ιδανικό ούτε ακολουθούν κάποιον ηγέτη. Δεν υπάρχει ούτε καν κάτι το ηρωικό πάνω τους, υπάρχει μόνο η θέληση για επιβίωση.















Με μια έξοχη σκηνοθεσία, με την κάμερα να κινείται συνεχώς σε όλο το μήκος και πλάτος του υποβρυχίου μην κρύβοντας τίποτα από το θεατή και κάνοντάς τον να νιώθει ότι είναι και αυτός ένα μέλος του πληρώματος, ο Petersen παραδίδει μαθήματα για το πώς γυρίζεται μια ταινία σε ένα σκοτεινό και κλειστοφοβικό περιβάλλον. Εκπληκτικές επίσης οι σκηνές δράσης, με το θρίαμβο να γίνεται απόγνωση και τον κυνηγό θήραμα μέσα σε λίγες στιγμές, με μεγάλη και τη συμβολή της μουσικής, αιχμαλωτίζοντας με αυθεντικές λεπτομέρειες τις κλειστοφοβικές εικόνες και κυρίως τους ήχους των υποθαλάσσιων μαχών. Ο συγκλονιστικός ρεαλισμός της ταινίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα τρία μοντέλα σκαφών τύπου U που κατασκευάστηκαν ειδικά γι' αυτή την παραγωγή και απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία γυρίστηκε χωρίς ήχο, καθώς ήταν αδύνατο να γίνει ηχογράφηση στο εσωτερικό των υποβρυχίων και οι διάλογοι προστέθηκαν αργότερα στην οριστική κόπια.

Το σενάριο προέρχεται από την αυτοβιογραφική νουβέλα του Lothar G. Buchheim ο οποίος υπηρέτησε σαν πολεμικός ανταποκριτής σε υποβρύχια κατά τον Β'ΠΠ. Χωρίς να παίρνει το μέρος καμιάς πλευράς εμβαθύνει στους χαρακτήρες των ανθρώπων, ενώ το ειρωνικό τέλος έρχεται να μας θυμίσει τη ματαιότητα του πολέμου. Άψογες όλες ανεξαιρέτως οι ερμηνείες, με τους ηθοποιούς να υπηρετούν με περφεξιονισμό το βάθος των χαρακτήρων τους, με προεξέχοντα τον Jurgen Prochnow που δίνει μία αξέχαστη ερμηνεία σαν τον καπετάνιο και ταυτόχρονα την πατρική φιγούρα στα αμούστακα παιδιά που έχει υπό τις εντολές του. Έξοχη είναι και η ερμηνεία του Herbert Grönemeyer, μετέπειτα γνωστού ροκ μουσικού στη Γερμανία, στο ρόλο του υποπλοίαρχου Βέρνερ. 

Η ταινία προτάθηκε για 6 βραβεία Όσκαρ (σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, ειδικών ηχητικών εφέ, μοντάζ & ήχου), ένα απίστευτο επίτευγμα για μία μη Αμερικάνικη παραγωγή της εποχής, ενώ στην πορεία της στα διεθνή φεστιβάλ τιμήθηκε συνολικά με 13 βραβεία. Χάρη σε αυτήν την ταινία, ανοίχτηκαν οι πόρτες για τις ΗΠΑ στον Peterson για να καταντήσει δυστυχώς σε έναν κατά παραγγελία σκηνοθέτη περιπετειών σε ταινίες της σειράς σαν το Air Force One. Ένα μεγάλο έπος, μία συγκλονιστική ταινία πάνω στον άνθρωπο και στην επιβίωσή του που προβλήθηκε και ως σειρά με συνολική διάρκεια 4 ωρών και 53 λεπτών.




Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 24/11 στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας στην Νέα Ιωνία όπως πάντα με δωρεάν είσοδο από τις cineδιαδρομές με ώρα έναρξης εκτάκτως στις 20:30 λόγω μεγάλης διάρκειας του φιλμ.


Das Boot 

http://www.imdb.com/title/tt0082096

Γερμανική

Έγχρωμη 209 λεπτά ( Director's Cut)

Βαθμολογία 10


2 σχόλια:

  1. Αξιζει και ιδιαιτερη μνεια στο εξαιρετικο soundtrack του Klaus Doldinger.
    (https://www.youtube.com/watch?v=gB2ePUPk83g)

    ΑπάντησηΔιαγραφή