Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Salinui chueok (2003)

ελλ.τίτλος: Μνήμες Εγκλήματος

 

 

 

 

 

 

 

 

 









Το 2003 ο  Joon-ho Bong ένας από τα μεγαλύτερα ονόματα του  Νοτιοκορεάτικου σινεμά γυρίζει το αριστουργηματικό αστυνομικό θρίλερ Μνήμες Εγκλήματος, μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους.
Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 80, και μια επαρχιακή πόλη αρχίζει να αναστατώνεται από τους φόνους νεαρών κοριτσιών. Η τοπική αστυνομία ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση δέχεται την βοήθεια ενός έμπειρου ντετέκτιβ από την πρωτεύουσα. Όμως τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο σοβαρά. Αυτό που ξεκινάει σαν μια απλή εξιχνίαση θα γίνει το μανιασμένο κυνηγητό ενός serial killer. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία.


  
Η ταινία είναι άψογη σε όλα της τα επίπεδα, η σκηνοθεσία του Joon-ho Bong με τις αρχικές χιουμοριστικές πινελιές τις οποίες μετατρέπει σταδιακά σε φόβο και αγωνία, η φωτογραφία σκοτεινή με το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας να διαδραματίζεται υπό βροχή, οι ερμηνείες άψογες με προεξέχοντα τον Kang-ho Song έναν από τους καλύτερους Κορεάτες ηθοποιούς. Ακόμα και η μουσική με ένα τραγούδι να έχει άμεση σχέση με την πλοκή.
Άλλο ένα διαμάντι από την ανθούσα Κορεάτικη κινηματογραφική βιομηχανία. Τελικά οι τύποι με τα δυσκολοπρόφερτα ονόματα ξέρουν να κάνουν σινεμά. Ίσως αυτό να οφείλεται και στους νόμους που έχουνε θεσπίσει για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από την επέλαση του Χόλιγουντ. Κάθε κινηματογράφος της Κορέας είναι υποχρεωμένος να παίζει για τουλάχιστον 140 μέρες το χρόνο ντόπιες ταινίες. Από την άλλη και οι Ρουμάνοι τα τελευταία χρόνια έχουν μια ταλαντούχα γενιά που γυρίζει ποιοτικές ταινίες αλλά έχουν και το μικρότερο αναλογικό ποσοστό σινεμά ανά κάτοικο παγκοσμίως. Τι να πεις, άγνωστες αι βουλαί των κινηματογραφιστών.
Στην ταινία μας πίσω, ο Joon-ho Bong βάζει τα γυαλιά στους Αμερικανούς ομολόγους του για το πως γυρίζεται ένα θρίλερ, μακάρι να μην δούμε καμιά Χολιγουντιανή μεταφορά με όλες τις παρελκόμενες Αμερικανιές. 
Εν κατακλείδι, ένα αριστούργημα που θα σας συναρπάσει.

Salinui chueok


Νότιος Κορέα

Έγχρωμη 130 λεπτά

Βαθμολογία 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου