Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Double Indemnity

Κολασμένη Αγάπη
O Walter Neff, ένας έμπειρος ασφαλιστής, συναντά την Phyllis Dietrichson, σύζυγο ενός από τους πελάτες του, με την οποία συνάπτει ερωτική σχέση. Η Phyllis του προτείνει να τη βοηθήσει να σκοτώσει το σύζυγό της, κάνοντας το φόνο να φανεί ως ατύχημα προκειμένου να ξεγελάσουν τις αρχές και την ασφαλιστική εταιρία, ώστε να λάβει την αποζημίωση που της αναλογεί. Όταν ο κύριος Dietrichson βρίσκεται νεκρός, η αστυνομία δέχεται ότι ο φόνος προκλήθηκε από ατύχημα, αλλά ο Barton Keyes, φίλος και συνεργάτης του Neff στην ασφαλιστική εταιρία, έχει άλλη άποψη...


Το 1944 ο Billy Wilder γυρίζει το Double Indemnity από το ομώνυμο βιβλίο του James M. Cain και σε σενάριο του Raymond Chandler και φτιάχνει ένα από τα κορυφαία φιλμ νουάρ και μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία περιέχει όλα τα συστατικά που χαρακτηρίζουν το είδος. Θεωρείται αρχέτυπο του film noir που αναπτύχθηκε εκείνη την εποχή (μέσα της δεκαετίας του 40), διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην διαμόρφωση του είδους! Το φιλμ προδίδει το φινάλε του ήδη από την πρώτη σκηνή και με ένα μυθικό «voice-over» επιστρέφει στο χρόνο για να χτίσει το σασπένς πάνω στα προφανή και τα κλισέ, έτσι όπως αυτά αναδεικνύουν το μοιραίο και το αναπάντεχο πίσω από τις σκιές που βαραίνουν πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση. Εκείνο που τη διαχωρίζει από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους, είναι η σκηνοθεσία του Billy Wilder με την κατάμαυρη ατμόσφαιρα που δημιουργεί, οι κυνικοί και στα όρια του μισανθρωπισμού διάλογοι και φυσικά οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών. Ο Fred MacMurray είναι ο Walter Neff ένας ασφαλιστής με τεράστια αυτοπεποίθηση, έως ότου μπλέκει στα δίχτυα μιας πελάτισσας του, για να οδηγηθεί μέχρι το φόνο και το θάνατο. Η Barbara Stanwyck με τα κατάξανθα βαμμένα μαλλιά της παίζει την  Phyllis, τη μοιραία γυναίκα που στο πρόσωπο του ασφαλιστή βρίσκει το ιδανικό θύμα για να απαλλαγεί από τον άνδρα της και παράλληλα να εισπράξει την ασφάλεια από το θάνατό του. Και τέλος ο
Edward G. Robinson σαν ο Barton Keyes, ο μεθοδικός συνάδελφος του Neff ο οποίος αναλαμβάνει από την ασφαλιστική εταιρία να ερευνήσει την υπόθεση. Και οι τρεις ερμηνείες είναι υψηλού επιπέδου. Ο MacMurray δίνει έναν δυναμισμό στον ρόλο του σαν ο άντρας που έχει τα πάντα υπό τον έλεγχό του χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι είναι υποχείριο της Phyllis, της οποίας η Stanwyck αποδίδει με υποδειγματικό τρόπο την μοχθηρία και τη σατανική  φύση, ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της. Και φυσικά ο Edward G. Robinson με τον γνωστό  περφεξιονισμό του έρχεται σαν την νέμεση να παγιδέψει τους δύο εραστές. 
Ο Billy Wilder κινηματογραφεί μια μυστηριώδη ανταλλαγή υποσχέσεων ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που μοιράζονται μια ανεξέλεγκτη έλξη, φτιάχνοντας στην πραγματικότητα μια σπουδή πάνω στην απάτη, την έλλειψη εμπιστοσύνης, την ενοχή ενός αθώου και εκείνη την τραγική στιγμή όπου οι άνθρωποι γίνονται τα πιόνια ενός παιχνιδιού που ξεκινάει από το ανώφελο μιας συνηθισμένης καθημερινότητας για να καταλήξει σε μια ασυνήθιστη αλλά προδιαγεγραμμένη τραγωδία. Εκπληκτική η φωτογραφία με τα ασπρόμαυρα κάδρα και τις σκιές των πρωταγωνιστών να δίνουν έναν πεσιμιστικό τόνο σε όλο το έργο, η μουσική με τα αγωνιώδη θέματα είναι από άλλον έναν μεγάλο του Χόλιγουντ του Miklós Rózsa. Η μελαγχολία και ο πεσιμισμός του Double Indemnity βρίσκονται διάχυτα παντού: στη διαδρομή ενός άντρα που θα ενδώσει άνευ όρων στην ερωτική επιθυμία, στο σχέδιο μιας γυναίκας που θέλει οπωσδήποτε να αποδράσει από την ανιαρή ζωή ενός γάμου που την κρατάει δέσμια, στη σκοτεινή αντανάκλαση μιας χώρας που χάνει τα τελευταία ψήγματα ηθικής, στο όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν καμφθούν και οι ελάχιστες αναστολές μπροστά στο... έγκλημα. Εξαιρετική δουλειά έκανε και ο Raymond Chandler στο σενάριο από την νουβέλα του James M. Cain. Δυο από τους μεγαλύτερους συγγραφείς  της νουάρ λογοτεχνίας συνεργάζονται για να μας δώσουν ένα εμβληματικό στο είδος του έργο. Αλλά τα μεγαλύτερα εύσημα πάνε στον  Billy Wilder ο οποίος με αυτή την ταινία καθιερώθηκε σε έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του παγκόσμιου σινεμά.

Το φιλμ πρωτοπροβλήθηκε στην Ελλάδα με τον βλακώδη τίτλο Κολασμένη Αγάπη. Κάποια στιγμή η εταιρία διανομής θέλοντας να διορθώσει τον τίτλο τον άλλαξε σε Διπλή Ταυτότητα μπερδεύοντας μάλλον το Identity με το Indemnity που θα πει αποζημίωση και είναι η σωστή μετάφραση. Κάποια στιγμή θα ανεβάσω ένα άρθρο με τους πιο άκυρους τίτλους  που δόθηκαν από τους Έλληνες διανομείς.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 12/ 01 στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας στην Νέα Ιωνία όπως πάντα με δωρεάν είσοδο από τις Cineδιαδρομές.


Double Indemnity 

ΗΠΑ

107 λεπτά

Βαθμολογία 10Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου