Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Relatos salvajes (2014)

Ιστορίες για αγρίους 

 Η καινούργια ταινία του νέου τρομερού παιδιού του Αργεντίνικου σινεμά Damián Szifrón, έρχεται να επιβεβαιώσει την συνεχή άνοδο στην καλλιτεχνική δημιουργία και την κινηματογραφική παραγωγή στην χώρα του Τάνγκο.
Το Ιστορίες για αγρίους είναι μια σπονδυλωτή ταινία που αποτελείται από έξι αυτοτελείς ιστορίες με κοινό παρανομαστή την εκδίκηση. Από την πρώτη ιστορία κιόλας ιστορία, ο σκηνοθέτης με το αλά ζώνη του λυκόφωτος θέμα, μας εισάγει στον σουρεαλιστικό και γεμάτο σκοτεινό χιούμορ κόσμο του. Με διαφορετικό ύφος αλλά με μια ειρωνεία που σπάει κόκαλα, κάθε επεισόδιο μας αφηγείται και μία ιστορία γύρω από ανθρώπους της διπλανής πόρτας οι οποίοι με αφορμή το άδικο, είτε αυτό είναι η διαφθορά είτε η απιστία είτε η απόρριψη, έρχονται στα όρια τους με αποτέλεσμα το ξέσπασμα μιας βίαιης οργής, κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας την πιο ανύποπτη στιγμή.

 

Συνήθως στις σπονδυλωτές ταινίες το αποτέλεσμα είναι άνισο μεταξύ των ιστοριών, εδώ όμως όλα τα επεισόδια είναι ένα και ένα και θα μπορούσαν όλα να σταθούν σαν αριστουργηματικές μικρού μήκους ταινίες, με κορυφαίο το τελευταίο της γαμήλιας δεξίωσης.
Με την αφρόκρεμα των Αργεντίνων ηθοποιών να πρωταγωνιστεί προεξέχοντος του μεγαλύτερου ονόματος της Αργεντινής του Ricardo Darín, οι ερμηνείες είναι όλες καταπληκτικές μηδενός εξαιρουμένου, θα ξεχώριζα πάντως την Erica Rivas ως η νύφη στο επεισόδιο του γάμου.
Εξαιρετικά επίσης τα ζενερίκ (οι τίτλοι αρχής) με κάθε συντελεστή της ταινίας να παρομοιάζεται με ένα ζώο της ζούγκλας. Ενώ η τελευταία σκηνή είναι από τα καλλίτερα endings ταινίας που έχω δει.  
Ο Szifrón ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης έχει γράψει και το σενάριο, καταφέρνει να παντρέψει το βίαιο και σκοτεινό χιούμορ του Álex de la Iglesia με τον σουρεαλισμό του Pedro Almodóvar (δεν είναι τυχαίο που ο τελευταίος είναι και παραγωγός της ταινίας) για άλλη μια φορά μετά το Tiempo de valientes δίνοντάς μας ένα ακόμα αριστούργημα.

Relatos salvajes

http://www.imdb.com/title/tt3011894

Αργεντινή

Έγχρωμη 122 λεπτά

Βαθμολογία 9 

2 σχόλια:

  1. Ίσως η ταινια της χρονιάς. Η πρώτη ιστορία πολύ προφητική, στην Γερμανία αναβλήθηκε η προβολή της μέχρι νεοτέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή