Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

O Pagador de Promessas (1962)The Given Word

Ο Ζε ένας πολύ πιστός άλλα και αγαθός χωρικός, απευθύνεται στην Santa Barbara για να σώσει το γαϊδουράκι του που αρρώστησε.  Όταν αυτό επιτυγχάνεται ετοιμάζει έναν τεράστιο σταυρό τον οποίο αφού κουβαλάει στον ώμο του θέλει να τον αφιερώσει στην αγία την ημέρα της γιορτής της στην ομώνυμη εκκλησία. Εκεί όμως θα βρεθεί μπροστά στην στενοκεφαλιά του ιερέα και δεν θα του επιτραπεί η είσοδος. Καθώς η μέρα περνά, ο Ζε περιμένει στα σκαλιά της εκκλησίας γινεται αξιοπερίεργο θέαμα, αντικείμενο εκμετάλλευσης και χλευασμού, ενώ ο ίδιος το μόνο που θέλει είναι να εκπληρώσει το τάμα του.


Το αριστουργηματικό Pagador de Promessas ένα από τα καλλίτερα φιλμ που μας έχει δώσει η Λατινική Αμερική είναι στην ουσία μια έξοχη θρησκευτική αλλά και κοινωνική παραβολή. Ο Anselmo Duarte μεταφέρει με αρκετή πειστικότητα το ομώνυμο θεατρικό έργο του Dias Gomes γύρω από μια κοινωνία της οποίας οι θρησκευτικές και ηθικές αξίες των ανθρώπων της υπαίθρου διαφέρουν ριζικά από αυτές των ανθρώπων της πόλης. Ο Ζε για παράδειγμα μέσα στην αφέλεια του δείχνει να μην καταλαβαίνει την οργή του ιερέα όταν ταυτίζει τις παγανιστικές θεότητες με τους αγίους της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ γίνεται έρμαιο ανθρώπων που αντί να τον "βοηθήσουν" θέλουν απλά να τον εκμεταλλευτούν. Διατηρώντας την θεατρική δομή (όλη η δράση εξελίσσεται στα σκαλιά της εκκλησίας και στην γύρω περιοχή) ο σκηνοθέτης καταφέρνει με μαεστρία να μας δώσει ένα κοινωνικό δράμα από την σύγκρουση δυο κόσμων με σαφείς επιρροές από τον Ιταλικό νεορεαλισμό. 
Η ταινία αν και στην Βραζιλία δεν σημείωσε επιτυχία, εντούτοις έτυχε θερμής αποδοχής σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο . Ήταν η πρώτη και μοναδική ως τώρα Βραζιλιάνικη ταινία (αν και έχω τις ενστάσεις μου γι’ αυτό) που κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες μπροστά από ταινίες όπως ο Εξολοθρευτής Άγγελος του Μπουνιουέλ, η Έκλειψη του Αντονιόνι και το Cleo 5-7 της Αγκνιές Βαρντά. Επίσης ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
Η ταινία θα παιχτεί 2/12. στον Αστέρα στην Νέα Ιωνία από την ομάδα cineπιβάτες με δωρεάν είσοδο.


O Pagador de Promessas


http://www.imdb.com/title/tt0056322

Βραζιλία

88 λεπτά

Βαθμολογία 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου