Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η Λεμονιά (2008)

Etz Limon
Η Ζάλμα μια παλαιστίνια χήρα ζει στην Δυτική όχθη δίπλα στα σύνορα με το Ισραήλ. Η μόνη ασχολία και πηγή εισοδήματος της είναι ένα περιβόλι με λεμονιές. Όταν όμως μετακομίζει δίπλα της ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, αποφασίζεται για λόγους ασφαλείας, και παρά τις αντιρρήσεις της γυναίκας του υπουργού, να ξεριζωθεί το περιβόλι. Η Ζάλμα ορθώνει το ανάστημα της και με όπλο την αξιοπρέπεια της αποφασίζει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της απόφασης αυτής.
Μια ταινία γύρω από την Αραβοϊσραηλινή συνύπαρξη, η οποία ξεχωρίζει χάρη στην λιτή και χαμηλών τόνων σκηνοθετική και σεναριακή προσέγγιση. Σκηνοθέτης ο Ισραηλινός Eran Riklis, ο οποίος όπως και στην προηγούμενη ταινία του The Syrian Bride επικεντρώνεται μέσα από την διαμάχη των δυο λαών, στις επιπτώσεις που έχει ο χωρίς όρια παραλογισμός στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους. Χωρίς να δίνει δίκιο ή άδικο σε καμία πλευρά σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του εγκλωβισμένους σε μια παγιωμένη κατάσταση στην οποία κυριαρχεί η απουσία συγκατάβασης και διάθεσης συμβιβασμού.
Οι δυο γυναίκες πρωταγωνίστριες συμβολίζουν τις δυο κοινότητες. Η παλαιστίνια Ζάλμα με αξιοπρέπεια προσπαθεί να σταθεί μόνη της απέναντι από τις Ισραηλινές αρχές, βλέπει ανήμπορη το βιός της να ρημάζει, ενώ οι άντρες της κοινότητας την επισκέπτονται μόνο για νουθεσίες όταν η ίδια αψηφίσει τις κοινωνικές νόρμες. Η Μίρα η γυναίκα του Ισραηλινού υπουργού, κλεισμένη στο χρυσό κλουβί της, παρατηρεί τον αγώνα της άτυχης γυναίκας να σώσει το περιβόλι της, αρχίζει να νιώθει ενοχές και τύψεις, αμφισβητεί τον σύζυγο της, όμως η θέση της δεν της αφήνει πολλά περιθώρια.
Το τέλος προδιαγεγραμμένο, πικρό και ειρωνικό με όλους τους εμπλεκόμενους χαμένους, ή όπως λέγεται κάποια στιγμή στην ταινία "Χάπυ εντ υπάρχει μόνο στο Χόλυγουντ και όχι  στην πραγματική ζωή. Ένα αριστουργηματικό φιλμ που έχει την τύχη να έχει στον ρόλο της Ζάλμα την Αραβοϊσραηλινή Hiam Abbas την καλλίτερη ηθοποιό της γενιάς της στην περιοχή.
Ο Εράν Ρικλίς για την ταινία:

" Για τους παρατηρητές η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλάζει συνεχώς, αλλά αν το σκεφτεί κανείς λίγο καλύτερα, ίσως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν είναι και τόσο αλήθεια. Ελπίδα, αισιοδοξία, απαισιοδοξία, σημαντικές ανακαλύψεις, νέοι ορίζοντες, μια νέα ημέρα, το μέλλον, το παρελθόν, όλες αυτές είναι λέξεις που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν την κατάσταση σε μια περιοχή που μάλλον τα έχει ζήσει όλα.

Τα δέντρα στην περιοχή στέκονται τριγύρω ως μάρτυρες των πράξεων των ανθρώπων. Αν και τα χαρακτηριστικά δέντρα της περιοχής είναι οι ελιές, αυτή η ιστορία είναι για μερικές λεμονιές που κάποιος τις θεωρεί "απειλή για την εθνική ασφάλεια", κατηγορία ασυνήθιστη να προσάπτεται σε δέντρα. "Η λεμονιά" είναι μια ιστορία για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη δύσκολη θέση να παλεύουν για ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν λυθεί εύκολα, εάν και μόνο άκουγαν προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Οι απλές προσδοκίες βέβαια είναι μεγάλο ζητούμενο για πολλά προβλήματα που διαιωνίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στη Μέση Ανατολή με τη θερμή κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια, το φορτίο της ιστορίας, το αίμα που έχει χυθεί , τις θρησκευτικές και άλλες αιώνιες συγκρούσεις που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση, τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα...

" Η λεμονιά" είναι μια ταινία που επίσης έχει να κάνει πολύ με τη μοναξιά όπως απεικονίζεται στις ζωές των δύο γυναικών, της Σάλμα στην παλαιστινιακή πλευρά και της Μίρα στην ισραηλινή. Υποθέτω πως αυτό ήταν κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γυρίσω την ταινία. Γενικότερα όλοι οι χαρακτήρες, εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν διάφορα θέματα, πάσχουν από ένα είδος μοναξιάς που είναι μέρος της ζωής τους, τόσο σε προσωπικό όσο και εθνικό επίπεδο."

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 16/6 στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας στην Νέα Ιωνία όπως πάντα με δωρεάν είσοδο από τις cine διαδρομές.


Etz Limon


http://www.imdb.com/title/tt1172963


Ισραήλ


106 λεπτά


Βαθμολογία 8
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου