Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ποιος φοβάται τους γάτους της Περσίας; (2009)

Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh

 

 

 

Η Negar και ο Ashkan ένα ζευγάρι μουσικών από την Τεχεράνη, λαμβάνουν πρόσκληση να εμφανιστούν σε ένα φεστιβάλ στο Λονδίνο. Κύριος σκοπός τους είναι να ζητήσουν άσυλο στην Μεγάλη Βρετανία και να κάνουν καριέρα εκεί. Θα πρέπει όμως να βρούνε πλαστά διαβατήρια και βίζες, καθώς και μουσικούς πρόθυμους να τους συνοδέψουν σε αυτήν την απόδραση. Αρωγός στην προσπάθεια τους θα είναι ο Nader, ένας φαφλατάς αλλά καλόκαρδος τύπος που γνωρίζει τους πάντες στους underground κύκλους της πόλης.Ο  Bahman Ghobadi ο γνωστότερος μαζί με τον Yilmaz Güney Κούρδος σκηνοθέτης, αφήνει τα βουνά του Κουρδιστάν και την γεμάτο βραβεία καριέρα του με αριστουργήματα όπως τα σπαρακτικά A Time for Drunken Horses (2000) και Turtles Can Fly (2004) και τα αφιερωμένα στην Κουρδική λαϊκή μουσική παράδοση Marooned in Iraq (2002) και Half Moon (2006) για να γυρίσει στην Τεχεράνη τους γάτους, ένα φιλμ γύρω από την ροκ και όχι μόνο, μουσική σκηνή τού Ιράν.

Με ένα προσχηματικό σενάριο την αναζήτηση μουσικών από το ζευγάρι δηλαδή, θα έρθουμε  σε επαφή με ανθρώπους και συγκροτήματα από όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής, rock, jazz, funk, heavy metal, rap κλπ. Η κάμερα θα μας μεταφέρει σε υπόγεια, σε δώματα ηχομονωμένα, σε γιαπιά ακόμα και σε βουστάσιο, οπουδήποτε  μπορεί να παιχτεί μουσική μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και τεντωμένα αυτιά. Βλέπετε στο Ιράν των Χομεινίδων και των φρουρών της επανάστασης η ξένη μουσική είναι απαγορευμένη και όσοι παίζουν ζωντανά η διοργανώνουν πάρτι κινδυνεύουν με δυο μήνες φυλάκιση. Αυτό έρχεται να μας θυμίσει σε εποχές πλήρους εμπορευματοποίησης της μουσικής, ότι ακόμα υπάρχουν μέρη, όπου το να ακούσεις ή να παίξεις την μουσική που σου αρέσει θεωρείτε επαναστατική πράξη.  

Σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές παίζουν τους εαυτούς τους, ακόμα και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι μετά το πέρας των γυρισμάτων έφυγε και ζήτησε άσυλο στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ είχαν μια βραχύβια επιτυχία με το γκρουπ Take it Easy Hospital. Τα γυρίσματα διήρκεσαν 17 μέρες και τρεις φορές ο Ghobadi με τους μουσικούς - ηθοποιούς συνελήφθησαν. Την γλίτωσαν  δίνοντας στις αρχές ένα εντελώς άσχετο σενάριο. Η ταινια εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη στο Ιράν κυκλοφόρησε όμως χέρι με χέρι και αποτέλεσε μια ταινια βίβλο για την εκεί νεολαία. Μέσα στα αρκετά βραβεία που πήρε είναι και το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάννες.

Αν σας αρέσει η μουσική δεν γίνεται να σας αφήσει ασυγκίνητους αυτό το μαγικό ταξίδι στους δρόμους της Τεχεράνης.No One Knows About Persian Cats


http://www.imdb.com/title/tt1426378

Ιράν

106 λεπτά

Βαθμολογία 9Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου