Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ο Εχθρος μου (2013)




















Μετά από τρεις μήνες απραξίας, το blog ξαναζωντανεύει με ένα φιλμ που με ενθουσίασε, την τελευταία ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου Ο Εχθρός μου.
Ο Κώστας Στασινός ένας οικογενειάρχης αριστερών πεποιθήσεων, ζει μια ήρεμη και φυσιολογική ζωή, μεγαλώνοντας τα δυο του παιδιά, σύμφωνα με τις δικές του προοδευτικές αρχές. Ένα βράδυ όμως ληστές θα εισβάλλουν στο σπίτι του θα κακοποιήσουν την οικογένεια του, και ο κόσμος του Κώστα θα καταρρεύσει.



 Μια σύγχρονη κοινωνική ταινία με αρκετά στοιχεία θρίλερ ο Εχθρός μου με εντυπωσίασε κατ' αρχήν για τον ρεαλισμό της. Μια ταινία που παίζει με τον φόβο την αγωνία και την ανασφάλεια του συγχρόνου Έλληνα. Η δουλειά που έχει γίνει στο σενάριο είναι εκπληκτική, από τις λίγες φορές που σε Ελληνική ταινία, οι διάλογοι ακούγονται τόσο φυσιολογικοί και οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. 
Με ένα θέμα αρκετά σκοτεινό, αλλά και τόσο κοντά στην σύγχρονη πραγματικότητα, θα έπρεπε να υπηρετηθεί και από μια επίσης υψηλού επιπέδου ερμηνεία. Ο Μανώλης Μαυροματάκης παραδίδει χωρίς υπερβολή μια από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες στην ιστορία του Ελλ. σινεμά. Καθώς η συμφορά χτυπάει το σπίτι του αυτός ο μικροαστός θα αναγκαστεί να βαδίσει σε μονοπάτια πρωτόγνωρα. Ο Μαυροματάκης παίζει με κάθε ίντσα του κορμιού του και μας δίνει τις αλλαγές στην ψυχοσύνθεση του ήρωα χωρίς πολλές φορές να πει κουβέντα.
Πίσω από την κάμερα ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος ένας βετεράνος του κινηματογράφου μας, ο οποίος πολύ σοφά αποφεύγει τις σκηνοθετικές ακροβασίες μένοντας πιστός στο δόγμα ότι μια καλή ιστορία και καλές ερμηνείες φτάνουν για ένα καλό σινεμά. Αφήνει χώρο στην ιστορία και δίνει ελευθερία στους ηθοποιούς του, ενώ ο ίδιος βάζει τις πινελιές του, ειδικά στις σκηνές με τα σοκάκια πίσω από την Αθηνάς, μακριά από τα λαμπερά φώτα, με τους μετανάστες και τα καφενεία τους σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.
Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι φαν των σύγχρονων Ελληνικών ταινιών, και ο λόγος είναι ότι τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, ελάχιστες είναι οι ταινίες που μπορώ να πω ότι είναι ολοκληρωμένες δημιουργίες, είτε θα πάσχουν σεναριακά, είτε σε επίπεδο ηθοποιίας ή σκηνοθεσίας,  είτε θα είναι ένα σινεμά που θα με αφήνει παγερά αδιάφορο. Γι αυτό ένιωσα μεγάλο ενθουσιασμό με αυτό το φιλμ. Μια ταινία με θέμα, κινηματογράφηση, ερμηνεία, που σπάνια βλέπουμε από την χώρα μας. Να την δείτε.
   
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ
 

 http://www.imdb.com/title/tt2544182

Ελλαδα

107 λεπτά

Βαθμολογία 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου