Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Yol (1982)

Ο Δρόμος

 



















Σε μια Τουρκία, κάτω από τον στρατιωτικό νόμο του στρατηγού Εβρέν, πέντε κρατουμένοι θα λάβουν ολιγοήμερη άδεια από τις αγροτικές φυλακές του Ιμραλί για να επισκεφτούν τους δικούς τους.  Οι άντρες αυτοί θα ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι, σε σε μία χώρα που κυριαρχούν ακόμα οι πατριαρχικές αντιλήψεις και ο κώδικας τιμής.


Μια ταινία άθλος αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Yilmaz Güney έγραφε το σενάριο και έδινε οδηγίες για τα γυρίσματα, στον βοηθό του Serif Gören μέσα από τις φυλακές, στις οποίες μπαινόβγαινε για πολιτικούς λόγους την μισή του ζωή.  Πολλές σκηνές γυρίστηκαν με κρυφή κάμερα, και υπήρχε συνεχής παρακολούθηση των συντελεστών από το καθεστώς.  Ο ίδιος ο Güney κατάφερε να δραπετεύσει, κατέφυγε στην Γαλλία και εκεί ολοκλήρωσε το μοντάζ, από την κόπια που είχαν μεταφέρει κρυφά οι συνεργάτες του, για να φτάσει η ταινία να κερδίσει τον χρυσό φοίνικα στις Κάννες.
Πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό φιλμ, οι ήρωες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα ηθικά διλήμματα και την πίεση που υπαγορεύουν οι κοινωνικές δομές, και σε συνδυασμό με τον ασφυκτικό έλεγχο του στρατού και του κρατικού μηχανισμού ο Güney μας δηλώνει οτι η φυλακή δεν είναι μόνο πίσω από τα κάγκελα. Βρίσκεται σε όλο το φάσμα τις κοινωνίας, και ότι όλη η χώρα είναι μια τεράστια φυλακή. Ενώ βλέπει με συμπάθεια τους ήρωες του και συμπάσχει μαζί τους (φυλακισμένος και ο ίδιος γαρ), τα πιο τραγικά πρόσωπα της ταινίας είναι οι γυναίκες, αμίλητες και υπάκουες, ενώ όποια   τολμάει να σηκώσει το ανάστημά της. έρχεται αντιμέτωπη με την οργή της ίδιας της οικογένειάς της.
Μία ταινία σταθμός για τον Τούρκικο και όχι μόνο κινηματογράφο, ο Δρόμος είναι η προτελευταία ταινία του Güney, θα γυρίσει ένα χρόνο αργότερα τον Τοίχο (Duvar) και το 1984 σε ηλικία μόλις 47 ετών το σινεμά θα χάσει έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του.

 http://www.imdb.com/title/tt0084934

Τουρκία

114 λεπτά

Βαθμολογία 10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου