Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο (1965)

The spy who came in from the cold




Όταν μια επιχείρηση στο διαιρεμένο λόγω ψυχρού πολέμου Βερολίνο πάει στραβά, ο Alec Leamas πέφτει σε δυσμένεια από τα ανώτερα κλιμάκια της Αγγλικής αντικατασκοπείας. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προπέτασμα, για μια τελευταία αποστολή στην Ανατολική Γερμανία με σκοπό την παγίδευση του εκεί αρχηγού της Υπηρεσίας Πληροφοριών.







Βασισμένο στο ομώνυμο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του John Le Carre, o κατάσκοπος είναι μια ιστορία εξαπάτησης και διαφθοράς των μυστικών υπηρεσιών ανατολής και δύσης στο απόγειο του ψυχρού πολέμου. Σε αντίθεση με τον Φλέμινγκ και τα γεμάτο γκλαμουριά βιβλία του με ήρωά τον 007, στο σύμπαν του Le Carre κυριαρχεί ο αμοραλισμός και η απαισιοδοξία. Οι χαρακτήρες του δεν έχουν τίποτα το ηρωικό, κινούνται στα σκοτάδια υπηρετώντας τον"υπέρτατο" σκοπό σε έναν αόρατο πόλεμο, ενώ στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από απλά πιόνια που είναι έτοιμα να θυσιαστούν αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. 


Η ταινία έχει την τύχη να σκηνοθετηθεί από τον Martin Ritt έναν από τους πιο ενδιαφέροντες Αμερικανούς σκηνοθέτες του οποίου το χαρακτηριστικό είναι η σκιαγράφηση αντισυμβατικών χαρακτήρων (Hud (1963), The Front (1976), Hombre (1967), Norma Rae (1979) κλπ. Ο σκηνοθέτης στέκεται με σεβασμό πάνω στο κείμενο καθώς και στο ύφος του βιβλίου, και μας μεταφέρει με μαεστρία στον σκοτεινό γεμάτο δολοπλοκίες κόσμο των κατασκόπων. Μεγάλη η συμβολή του πολυβραβευμένου διευθυντή φωτογραφίας Oswald Morris ο οποίος στήνοντας έναν μουντό και γκρίζο καμβά εντείνει την μοναξιά και απογοήτευση των ηρώων.

Αξεπέραστος ο Richard Burton σε ένα ρόλο που του ταιριάζει απόλυτα σαν ο οργισμένος και αλκοολικός Leamas σε μια από τις κορυφαίες του ερμηνείες. Από κοντά και η Claire Bloom η οποία πείθει σαν η μοναχική και ιδεαλίστρια Nan. Όμως την παράσταση κλέβουν ο Peter van Eyck στον ρόλο του ψυχρού και αμείλικτου Mundt, καθώς και παρ'ολη την ολιγόλεπτη του εμφάνιση, ο Cyril Cusack σαν ο μειλίχιος άλλα παράλληλα μακιαβελικός αρχηγός της ΜΙ5.

Πρόκειται για μια αριστουργηματική ταινια γυρισμένη σε μια εποχή στην οποία ο ψυχρός πόλεμος παραείχε γίνει θερμός, και η οποία με ακρίβεια ανασυνθέτει την ψυχοσύνθεση των ηρώων του καθώς και το κλίμα της εποχής. Παρόλα τα διαφορετικά εκφραστικά μέσα είναι από τις λίγες φορές που ένα φιλμ στέκεται τόσο καλά διπλά στο βιβλίο από το οποίο είναι εμπνευσμένο.


The spy who came in from the cold

http://www.imdb.com/title/tt0059749

Μεγάλη Βρετανία

112 λεπτά

Βαθμολογία 10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου