Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ; (1966)

Who's Afraid of Virginia Woolf?






Ο Τζορτζ είναι καθηγητής ιστορίας στο τοπικό κολλέγιο και η Μάρθα η κόρη του διευθυντή του. Καλούν στο σπίτι τους τον νεαρό συνάδελφο τους Νικ μαζί με την σύζυγο του. Εκεί θα ακολουθήσει  μια ολονυκτία, η οποία εν μέσω αλκοόλ θα εξελιχθεί σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι λεκτικών προσβολών και αυτοεξευτελισμού μεταξύ  του Τζορτζ και της Μάρθα. Ένα παιχνίδι που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους ούτε τους νεαρούς καλεσμένους με συνεπεία όταν ξημερώσει τίποτα να μην είναι το ίδιο.




Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Έντουαρντ Άλμπυ το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στο Μπροντγουει στις αρχές της δεκαετίας του 60. Το έργο θεωρήθηκε αρκετά τολμηρό τόσο για το θέμα όσο και για την γλώσσα που χρησιμοποιεί, με συνέπεια λόγω του κώδικα Χειζ να μην μπορεί να μεταφερθεί στην μεγαλη οθόνη. Στα μέσα της δεκαετίας του 60 με τον κώδικα να ξεφτίζει, η Βιρτζίνια Γουλφ γίνεται το πρώτο φιλμ που σπάει αυτόν τον κανόνα. Από τους ιδιοκτήτες των αιθουσών απλά ζητήθηκε να μην επιτραπεί η είσοδος σε ανηλίκους, ενώ το Χόλιγουντ έψαχνε τρόπους για να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο αξιολόγησης των ταινιών.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Μάικ Νίκολς ο οποίος εντυπωσιάζει στο ντεμπούτο του. Προερχόμενος από τον χώρο του θεάτρου παίρνει από τους ηθοποιούς του το καλλίτερο αποτέλεσμα, ενώ ξέρει πολύ καλά και πως να χειριστεί το υλικό του, με περίεργες γωνίες λήψης και με την κάμερα να κινείται συνεχώς. Έτσι κάνει τον θεατή να ξεχάσει ότι στην ουσία βλέπει φιλμαρισμένο θέατρο. Το σενάριο του Έρνεστ Λέμαν ακολουθεί βήμα βήμα το θεατρικό του Άλμπυ με την διαφορά ότι υπάρχουν δυο σκηνές έξω από το σπίτι ίσα ίσα για να δοθεί μια πιο κινηματογραφική άποψη στο όλο εγχείρημα.

Εκείνο όμως που απογειώνει την ταινια είναι το δίδυμο Ρίτσαρντ Μπάρντον και Ελίζαμπεθ Τέιλορ το πιο θυελλώδεις ζευγάρι της κινηματογραφικής showbiz με δυο γάμους και δυο διαζύγια μεταξύ των. Εδώ στην τρίτη από τις δέκα φορές που παίξανε μαζί σε ταινια, υποδύονται τον Τζορτζ και την Μάρθα ένα μεσήλικο ζευγάρι που αρέσκεται να αλληλοεξευτελίζεται μπροστά στα τρομαγμένα μάτια των νεαρών καλεσμένων. Ειδικά η Τέιλορ αν και μολις 34 χρονών και αφού πήρε 15 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου, παίζει με σπαρακτικό τρόπο την πικρόχολη αλλά και γεμάτο πόνο 50αρα Μάρθα. Ίσως ο καλλίτερος ρόλος της καριέρας της. Από κοντά και ο Μπαρντον σαν ο αδύναμος αλλά ταυτόχρονα και κυνικός σύζυγος. Έχοντας μαθητεύσει στο Σεξπιρικό θέατρο (όπως άλλωστε η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Βρετανών ηθοποιών) δίνει μια αψεγάδιαστη ερμηνεία. Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι βλέπεις έναν από τους μυθικούς καυγάδες του ζεύγους από την πραγματική τους ζωή και όχι τους ρόλους που υποδύεται το ζεύγος. Στους ρόλους του ανύποπτου νεαρού ζευγαριού η Σάντι Ντένις είναι καταπληκτική ως η επαρχιωτοπούλα ελαφρόμυαλη Χόνευ ενώ ο Τζορτζ Σήγκαλ ναι μεν δίνει μια αξιοπρεπέστατη ερμηνεία σαν ο νεαρός καθηγητής που εποφθαλμιά δόξα και αξιώματα, αλλά συνθλίβεται κάτω από τον οδοστρωτήρα του ζεύγους Μπάρντον.
Και οι τέσσερις πρωταγωνιστές προτάθηκαν για Όσκαρ ρόλων, μάλιστα η Τέιλορ και η Ντένις κερδίσανε δικαίως το χρυσό αγαλματίδιο.

Το Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ είναι μια σπουδή πάνω στις σχέσεις και μια καταγγελία στον καθωσπρεπισμό. Οι μάσκες πέφτουν όσο η νύχτα προχωράει αφήνοντας στο τέλος τους πρωταγωνιστές γυμνούς, αβοήθητους και εξουθενωμένους. Προσωπικά η καλλίτερη μεταφορά θεατρικού έργου στην μεγαλη οθόνη.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 27/10 στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας στην Νέα Ιωνία όπως πάντα με δωρεάν είσοδο από τις cineδιαδρομές.


Who's Afraid of Virginia Woolf?

http://www.imdb.com/title/tt0061184

ΗΠΑ

131 λεπτά

Βαθμολογία 9


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου