Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Conducta (2014)



















Η Carmela μια ηλικιωμένη δασκάλα σε ένα σχολείο της Αβάνας, λειτουργεί  ως μητρική φιγούρα για τους μαθητές της και ιδιαίτερα για τον Chala, ένα παραμελημένο παιδί που ακροβατεί ανάμεσα στο σχολείο και την ζωή στους δρόμους. Αυτό μαζί με την αντισυμβατική της προσωπικότητα θα την φέρουν σε σύγκρουση με τους προϊσταμένους της.
Ένα μικρό αριστούργημα, η ταινια του Κουβανού Ernesto Daranas, είναι και ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο πάνω στις κοινωνικές δομές της Κούβας θυμίζοντας αρκετά τον μεγαλύτερο σκηνοθέτη αυτής της χώρας τον Tomás Gutiérrez Alea.




Κινηματογραφημένη με εξαιρετικό τρόπο, η ταινία μας βγάζει στους δρόμους και στις γειτονιές της σύγχρονης Αβάνας αποφεύγοντας οποιαδήποτε φολκλορική  αναφορά. Χωρίς διδακτισμούς και ευκολίες ο Daranas μας υπενθυμίζει πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η ζωή για ένα απροστάτευτο παιδί.
Έχει την τύχη βέβαια να έχει έναν απίστευτο πιτσιρικά για πρωταγωνιστή, ο 12χρονος  Armando Valdes Freire δίνει ένα ρεσιτάλ υποκριτικής με ένα δυναμισμό που δύσκολα θυμάμαι να έχω δει από ένα τόσο μικρο παιδί. Από κοντά και η βετεράνος Alina Rodríguez  να παραδίδει μαθήματα αξιοπρέπειας με τον ρόλο της ως η παιδαγωγός πάνω στην οποία στηρίζονται τα παιδιά.
Ένα διαμάντι από την χώρα του Φιντέλ, μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε.

Conducta


http://www.imdb.com/title/tt3595966

Κούβα

Έγχρωμη  108 λεπτά

Βαθμολογία 10

 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου