Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Letyat zhuravli (1957)

Όταν περνούν οι γερανοί

 



















Το Όταν περνούν οι γερανοί είναι η ιστορία της Βερόνικα και του Μπορίς, δυο νέων τρελά ερωτευμένων, που θα τους χωρίσει ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος. Ο Μπορίς θα καταταγεί εθελοντής και η Βερόνικα θα προσπαθήσει να επιβιώσει περιμένοντας τον αγαπημένο της να γυρίσει.
Γυρισμένη το 1957 και επηρεασμένη από το κύμα της αποσταλινοποίησης η ταινία του Kalatozishvili είναι το πρώτο Ρώσικο φιλμ που μας παρουσιάζει τον πόλεμο εναντίον των ναζί, όχι μέσα από δράσεις και ηρωισμούς αλλά επικεντρωμένο στους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν από την φρίκη του, με τον φόβο την πείνα και της απόγνωση να κυριαρχούν στην καθημερινότητα τους.



Μια αριστουργηματική σκηνοθεσία με μακρά πλάνα και με περίεργες γωνίες λήψεις, ο Kalatozishvili μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας Sergey Urusevskiy μας δίνουν ένα οπτικό ποίημα τόσο φρέσκο και μπροστά από την εποχή του, που είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτή η ταινία είναι γυρισμένη το μακρινό 1957. Φυσικά είχε και την τύχη να έχει σαν πρωταγωνιστρια την Tatyana Samoylova η οποία από την χαρούμενη και ερωτευμένη Βερόνικα της αρχής, μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια σκιά του εαυτού της, με μια ερμηνεία που κόβει την ανάσα. 
Όταν η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους άφησε άφωνο κοινό και κριτικούς για την τολμηρότητα της, αντί να εξυμνεί τον Κόκκινο στρατό επικεντρώνεται στα πρώτα χρόνια του πόλεμου όταν η Γερμανική μηχανή κατατρόπωνε εύκολα τον αδύναμο ρωσικό στρατό. Στην Μόσχα ο κόσμος κουρασμένος από την Σταλινική προπαγάνδα, λάτρεψε την ταινια και ταυτίστηκε με αυτήν, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις κακουχίες και την απόγνωση που φέρνει ένας πόλεμος και μια κατοχή.
Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στης Κάννες (η πρώτη και μοναδική Ρωσική ταινία) ενώ και η Samoylova βραβεύθηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής για την ερμηνεία της.
Ένα αξεπέραστο αριστούργημα και μια ευκαιρία να γνωρίσετε έναν από τους μεγαλύτερους Σοβιετικούς δημιουργούς.

Letyat zhuravli


Σοβιετική Ένωση

Ασπρόμαυρη 97 λεπτά

Βαθμολογία 10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου