Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Simindis Kundzuli 2014

Corn Island

 

 


















Στις αρχές του καλοκαιριού τα νερά του ποταμού Enguri στα σύνορα Αμπχαζίας και Γεωργίας χαμηλώνουν, και κάνουν την εμφάνισή τους μικρά αλλά εύφορα κομμάτια γης. Σε ένα από αυτά, ένας Αμπχάζιος χωρικός με την εγγονή του στήνουν το καλύβι τους και καλλιεργούν την μικρή λωρίδα γης με καλαμπόκι. Σε ένα διαφιλονικούμενο τόπο η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο είναι οι περίπολοι  Γεωργιανών και Αμπχάζιων στρατιωτών.  Μέχρι να έρθουν οι πρώτες βροχές και ο κύκλος της ζωής να ολοκληρωθεί.


Μετά από το εκπληκτικό Η άλλη όχθη (2009) ο Γεωργιανός George Ovashvili έρχεται με αυτό το μικρό διαμάντι να καθιερωθεί σαν ένας μεγάλος δημιουργός, στα χνάρια των σπουδαίων συμπατριωτών του Sergei Parajanov και Tengiz Abuladze. Με ελάχιστους διαλόγους, αφήνει τον μόχθο του αγρότη και το ίδιο το τοπίο να μιλήσουν για αυτήν την αέναη μάχη του ανθρώπου να τιθασεύσει την φύση. Φανταστική επίσης η φωτογραφία με πανέμορφα πλάνα,  ενώ οι δυο πρωταγωνιστές είναι η τέλεια επιλογή για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο γέρος με το σκαμμένο γεμάτο βάσανα πρόσωπο και η μικρή με το αδύνατο και χλωμό παρουσιαστικό να αλληλοσυμπληρώνονται σαν τους δύο πόλους της ζωής, νιάτα και γηρατειά,ανεμελιά και κακουχίες  .
Βλέποντας την ταινία στο μυαλό μου ήρθε το αριστουργηματικό Naked Island (1960) του Ιάπωνα Kaneto Shindô, με ένα παρεμφερές θέμα γύρω από τον αγώνα του ανθρώπου να καλλιεργήσει την γη και να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες
Ένα από τα καλλίτερα φιλμ του 2014, με πάρα πολλές διακρίσεις σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Μια αληθινή εμπειρία συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Simindis Kundzuli

http://www.imdb.com/title/tt1863192

Γεωργία

Έγχρωμη 100 λεπτά

Βαθμολογία 9


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου