Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Obvious Child (2014)



















Η Donna μία 28χρονη Νεοϋορκέζα υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο και περιστασιακή StandUp comedian, βρίσκεται στα όρια του νευρικού κλονισμού όταν ο φίλος της την εγκαταλείπει. Προσπαθώντας να ορθοποδήσει μαθαίνει ότι το βιβλιοπωλείο που δουλεύει κλείνει, ενώ μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη από έναν άγνωστο, έρχεται να αναστατώσει την ζωή της για τα καλά.



Διαβάζοντας την περίληψη κανείς, θα φαντάζεται ότι πρόκειται για ένα βαρύ δράμα με μπόλικο δάκρυ. Τουναντίον πρόκειται για μία δροσερή κομεντί, με πνευματώδεις διαλόγους και αρκετό χιούμορ, μια απόπειρα αρκετά δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς ότι το βασικό θέμα είναι η έκτρωση.
Μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία του εγχειρήματος ακούει στο όνομα Jenny Slate, η οποία όχι απλώς ενσαρκώνει αλλά είναι η μπερδεμένη και αυτοσαρκαστική Donna. Η πρωταγωνίστρια γελάει, κλαίει, μεθάει, και ο θεατής ταυτίζεται μαζί της, γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο ζωντανό, με τα καλά του και τα άσχημα του. Με λίγα λόγια ένας από τους πιο αξιολάτρευτους χαρακτήρες που έχω δει τα τελευταία χρόνια στην μεγάλη οθόνη.


 Η σκηνοθέτιδα Gillian Robespierre στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο κερδίζει το στοίχημα με αυτό το μικρο ανεξάρτητο φιλμ. Ιδιαίτερα με τον τρόπο που μας παρουσιάζει την ιστορία. Η διακοπή της κύησης δεν είναι ένα θέμα ζωής και θανάτου, αλλά το πως ορίζει και διαφεντεύει κανείς το σώμα του και κατ'επέκταση την ίδια του την ζωή. Η ταινία λόγω και του θέματος της πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αν και κέρδισε αρκετά βραβεία σε ανεξάρτητα φεστιβάλ, αγνοήθηκε από το κοινό και απόκτησε αρκετούς πολέμιους, ειδικά από την Αμερικάνικη άκρα δεξιά και τις παραθρησκευτικές οργανώσεις.
Ένα μικρό διαμαντάκι στην παράδοση των Νεοϋορκέζικων φιλμ χαρακτήρων που θα σας διασκεδάσει αλλά και θα σας προβληματίσει. Αν δεν είστε από αυτούς που πιστεύουν οτι η έκτρωση πρεπει να τιμωρείται με αιώνια πυρά στην κόλαση, δείτε το.

Obvious Child
 
http://www.imdb.com/title/tt2910274

ΗΠΑ

84 λεπτά

Βαθμολογία 8




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου