Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Wir sind Jung, Wir sind stark (2014)

We Are Young. We Are Strong





















Ο Stefan χωρίς δουλειά μέλλον και όνειρα, περνά τον καιρό του βολοδέρνοντας με τους φίλους του σε ένα προάστιο του Ροστόκ, ενώ γύρω του ο τόπος βράζει από τις διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών. Ο πατέρας του, τοπικό κομματικό στέλεχος ακροβατεί μεταξύ του καθήκοντος και της πολιτικής σκοπιμότητας, ενώ μια Βιετναμέζα μετανάστρια κάνει τα πάντα για να αποκτήσει την πολυπόθητη άδεια παραμονής, και να ενταχθεί στην Γερμανική κοινωνία.



Αυτά τα τρία πρόσωπα είναι  οι κύριοι πρωταγωνιστές στο ασπρόμαυρο αυτό φιλμ του Burhan Qurbani, το οποίο αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Το κύμα ξενοφοβίας και οι ταραχές που ακολούθησαν μεταξύ 22-24 Αυγουστου 1992 στο Ροστόκ, και είχαν σαν αποτέλεσμα τον εμπρησμό του εκεί ξενώνα μεταναστών.
Ο σκηνοθέτης με αφορμή αυτό το γεγονός, φτιάχνει μια ταινία για την χειραγώγηση, και το πως μία μικρή ομάδα μπορεί να επηρεάσει ένα πλήθος ανθρώπων, και να τους μετατρέψει σε όχλο. Ενώ η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί έντρομη και χωρίς βούληση να επέμβει, νέοι, άνεργοι, άτομα χωρίς κάποιο πολιτικό υπόβαθρο, σε μία χώρα ξαναενωμένη (μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν περάσει ούτε τρία χρόνια από την πτώση του τείχους) γίνονται ο σπόρος για την εκ νέου γέννηση του ναζισμού και του ακροδεξιού εξτρεμισμού.
Μια ταινία που δεν κρύβεται ούτε στιγμή, με σκηνές χαρακτηριστικές όπως όταν η παρέα γυρίζει από την θάλασσα και την μια στιγμή τραγουδάνε ναζιστικά τραγούδια και την άλλη στιγμή την διεθνή ή όταν οι Βιετναμέζοι μετανάστες αλληλοκαθησυχάζονται λέγοντας ότι δεν ήρθαν για εμάς αλλά για τους τσιγγάνους. Ένα φιλμ ωμό που σοκάρει και προβληματίζει, ιδιαίτερα τώρα που το μεταναστευτικό πρόβλημα βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Μοναδική παραφωνία ο χαρακτήρας του ήρωα είναι αρκετά αδύναμος, πιο ενδιαφέρων έχουν οι φίλοι του παρά αυτός.
Δείτε το.

Wir sind Jung, Wir sind stark

http://www.imdb.com/title/tt4076058

Γερμανία

123 λεπτά

Βαθμολογία 8


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου