Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ο Κλέφτης των αυτοκινήτων (1966)

Beregis avtomobilya

 



















Ο ήρωας της ταινίας, εργάζεται την ημέρα ως ασφαλιστής και όταν πέφτει το σκοτάδι μεταμορφώνεται σε κλέφτη αυτοκινήτων. Όχι όμως σε ένα συνηθισμένο κλέφτη, αλλά ένα είδος Ρομπέν των δασών, παίρνει μόνο αμάξια απατεώνων και στην συνέχεια μοιράζει τα λεφτά από την λεία σε φιλανθρωπίες. Τα πράγματα περιπλέκονται όμως, όταν την υπόθεση αναλαμβάνει ο φίλος του που δουλεύει στην αστυνομία.


Μία εξαιρετικά ντελιριακή ταινία ο Κλεφτης των αυτοκινήτων είναι μία κωμωδία με αρκετά σουρεάλ στοιχεία ενώ δεν λείπουν και οι νουάρ αναφορές. Μεγάλη η συμβολή της σκηνοθεσίας αλλά και της φωτογραφίας με εικόνες από την Μόσχα εντελώς διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Ενώ στο Χόλιγουντ και στο δυτικό σινεμά γενικότερα το ανατολικό μπλοκ φιλμάρεται σε ένα γκρίζο και μουντό τοπίο με τα γήινα χρώματα να κυριαρχούν, εδώ έχουμε μία πόλη λουσμένη στο φως και τον ήλιο, πλημμυρισμένη από φυσιολογικούς ανθρώπους. Οι νυχτερινές σκηνές από την άλλη αποτελούν μια ευθεία αναφορά στα Αμερικάνικα νουάρ. Ο Eldar Ryazanov από τους πιο πετυχημένους Σοβιετικούς σκηνοθέτες κυρίως με τις κωμωδίες του, έχει την τύχη να έχει σαν πρωταγωνιστή τον Innokentiy Smoktunovskiy, τον άνθρωπο που μας έδωσε ίσως την καλλίτερη κινηματογραφική ερμηνεία του Άμλετ και ο οποίος  εδώ ξεδιπλώνει όλο το κωμικό ταλέντο του σαν ο ανθρωπάκος που μεταμορφώνεται σε έναν κοινωνικό εκδικητή εναντίων της διαφθοράς.
Ένα φιλμ που σου μένει για αρκετό καιρό, με αρκετές σκηνές ανθολογίας όπως η αρχική ή η σουρεαλιστική σκηνή- χορογραφία μεταξύ μιας μοτοσυκλέτας και ενός αυτοκινήτου σε έναν άδειο αυτοκινητόδρομο.
Προτείνεται ανεπιφύλακτα όχι μόνο για το γέλιο και την άψογη εκτέλεση του εγχειρήματος, αλλά και για την διαφορετική οπτική γύρω από την ζωή στην ΕΣΣΔ.

Beregis avtomobilya 

http://www.imdb.com/title/tt0060161

Σοβιετική Ένωση

94 λεπτά

Βαθμολογία 10




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου