Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Victoria (2015)




















Η Βικτόρια μια νεαρή Ισπανίδα γνωρίζεται με μια παρέα Βερολινέζων σε ένα club και τους ακολουθεί στο ξενύχτι μέσα στην πόλη. Όμως η βραδιά κρύβει πολλές εκπλήξεις και μετά από δυόμιση ώρες, η ζωή της θα αλλάξει εντελώς, και το πρωί τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.



Το πλέον συζητήσιμο φιλμ στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, η ταινία του  Sebastian Schipper είναι ένας πραγματικός άθλος. Η δράση της τοποθετείται σε πραγματικό χρόνο με ένα μονοπλάνο διαρκείας δυόμιση ωρών!. Σε αντίθεση με άλλες ταινίες που χρησιμοποίησαν την τεχνική αυτή, όπως η Θηλιά του Χίτσκοκ που είναι στην ουσία φιλμαρισμένο θέατρο (και που δεν είναι καν μονοπλάνο) ή η Ρώσικη κιβωτός του Σοκούροφ όπου η δράση εξελίσσεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο (το μουσείο Ερμιτάζ) εδώ οι ηθοποιοί κινούνται σε ταράτσες, υπόγεια γκαράζ, στον δρόμο, με αυτοκίνητο, με ποδήλατο, με τα πόδια, με την κάμερα στο χέρι να καταγράφει με απίστευτο ρεαλισμό και με έναν εκπληκτικό συγχρονισμό όλη την πορεία τους κατά την διάρκεια της βραδιάς. Η ταινία γυρίστηκε τρεις φορές μια και έξω, με τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάζουν στο μεγαλύτερο μέρος της. Οι συντελεστές διάλεξαν στο τέλος την λιγότερο χαοτική έκδοση με το τελικό αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει.
Με ένα ευφυές και άκρως ρεαλιστικό σενάριο, η ταινία κινείται από τις αργές διαλεκτικές στιγμές σε σκηνές με ιδιαίτερη ένταση, με τα συναισθήματα των ηρώων να αλλάζουν, από χαρά σε ανησυχία και από πανικό σε εκστασιασμό μέσα σε ελάχιστες στιγμές.
Μία σύγχρονη δραματική ταινία με στοιχεία θρίλερ, και με ένα νυχτερινό Βερολίνο όπως έχει λίγες φορές κινηματογραφηθεί (η σκηνή στην ταράτσα μου έφερε στο νου τον ουρανοξύστη από την ταινία Cristiane F).
Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Victoria

http://www.imdb.com/title/tt4226388/reference

Γερμανία

138 λεπτά

Βαθμολογία 9
    




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου