Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Αναπαράσταση (1970)



















Από τις αρχές της δεκαετίας του 60 ο Ελληνικός κινηματογράφος σημειώνει μια σταθερή αλλά αξιοσημείωτη πτώση στην ποιότητα των παραγόμενων ταινιών. Τα πράγματα χειροτερεύουν με την έλευση της χούντας το 67 και την κιτς αισθητική της. Τώρα πια κυριαρχούν οι παραγωγές του Τζέιμς Πάρις και οι ταινίες του Φώσκολου με κύριο θέμα τον ηρωισμό των Ελλήνων, ταινίες που προωθούσε με ευχαρίστηση το καθεστώς των Συνταγματαρχών.
Το 1970 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά με το πρώτο του φιλμ την Αναπαράσταση, μια ταινία ορόσημο στα Ελληνικά δρώμενα και αυτή που σηματοδοτεί την αρχή αυτού που ονομάζουμε Νέος Ελληνικός κινηματογράφος.
Η ταινία είναι βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, και απασχόλησε τα αστυνομικά χρονικά της εποχής. Σύζυγος μετά από χρόνια απουσίας στην ξενιτιά, γυρίζει στο χωριό και στην οικογένειά του όπου θα δολοφονηθεί από την γυναίκα του και τον εραστή της.



















Η ταινία ξεκινάει με την σύλληψη των δυο εραστών, ακολουθεί η ανάκριση και η αναπαράσταση του εγκλήματος, με τα ενδιάμεσα μεγάλα σε διάρκεια φλας μπακ να έρχονται να συμπληρώσουν την ιστορία.
Ο Αγγελόπουλος διόλου ενδιαφέρεται για το αστυνομικό μέρος του γεγονότος. Χωρίς να παίρνει το μέρος καμιάς πλευράς αφήνει την κάμερα του να μιλήσει. Με μία νατουραλιστική ματιά και νεορεαλιστική προσέγγιση, μας δίνει ένα κοινωνικό σχόλιο πάνω στην μετανάστευση για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και την σκληρή ζωή αυτών που μένουν πίσω. Φοβερή η δουλειά του μόνιμου συνεργάτη του Αγγελόπουλου Δημήτρη Αρβανίτη στην φωτογραφία ο οποίος κινηματογραφεί μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα. Ο ήλιος και η θάλασσα έχουν δώσει την θέση τους, μέσα από τα μεγάλα μακρινά πλάνα, σε ένα ορεινό μουντό τόπο στο οποίο κυριαρχεί το σκληρό πέτρινο τοπίο.  Μια κινηματογράφηση που θα γίνει σήμα κατατεθέν στην συνεργασία τους για τις επόμενες 3 δεκαετίες. Τα μουσικά θέματα με το κλαρίνο και τα πολυφωνικά επίσης δένουν αρμονικότατα με την όλη αισθητική της ταινίας
Πρόκειται για ένα φιλμ σταθμό στην ιστορία του Ελλ. κινηματογράφου, μια ταινια που άλλαξε το σινεμά της χώρας μας, από τον μεγαλύτερο Έλληνα δημιουργό.

Αναπαράσταση

http://www.imdb.com/title/tt0065396

Ελλάδα

Ασπρόμαυρη 100 λεπτά

Βαθμολογία 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου