Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Οι Άντρες με τα Όπλα (1993)

Men with Guns

 



















Σε μια Λατινοαμερικάνικη χώρα που δεν κατονομάζεται, ο Ουμπέρτο Φουέντες ένας ιδεαλιστής αλλά και αδαής γιατρός, αποφασίζει να περάσει τις διακοπές του στην επαρχία κοντά στους μαθητές που ο ίδιος εκπαίδευσε και τώρα δουλεύουν σαν γιατροί σε κοινότητες με Ινδιάνους. Mακριά από την θαλπωρή της πόλης γρήγορα θα ανακαλύψει πόσο λίγο ξέρει την χώρα του. Ο μόνος νόμος είναι οι άντρες με τα όπλα ο στρατός και οι αντάρτες δηλαδή, με τους ιθαγενείς χωρικούς χαμένους εξ αρχής, όποια πλευρά και να διαλέξουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν το μένος της άλλης. Στο ταξίδι του θα αποκτήσει μια ιδιότυπη συντροφιά, ένα παιδί, έναν λιποτάκτη, έναν πάπα που αρνήθηκε την πίστη του, και μια γυναίκα η οποία μετά από έναν βιασμό έχασε την λαλιά της.



Ο John Sayles στα βήματα του Κασσαβέτη εξακολουθεί να πορεύεται στον μοναχικό δρόμο των ανεξάρτητων παραγωγών. Αυτό όμως διόλου τον έχει επηρεάσει από το να μας δώσει αριστουργήματα σαν το ριζοσπαστικό Matewan η το μεγαλειώδης Lone Star, όμως αυτό κατά την γνώμη μου είναι το κορυφαίο του έργο.
Ο σκηνοθέτης ουδόλως ενδιαφέρεται για τον εμφύλιο που μαίνεται. Τα κατεστραμμένα χωριά η δυστυχία αλλά και η στωικότητα των αυτοχθόνων χωρικών, είναι το πρόσχημα για να μας μιλήσει για την απώλεια και τις χαμένες αυταπάτες. Ένα νεαρό αγόρι που έχει χάσει την παιδικότητα του, ένας φαντάρος χωρίς στολή, ένας πάπας χωρίς ράσο και πίστη, μια γυναίκα ευνουχισμένη ψυχικά χωρίς μιλιά, ακόμα και ο αρχικά αιθεροβάμων γιατρός συνειδητοποιεί στο τέλος ότι είναι ένας δάσκαλος χωρίς μαθητές.
Ενδιαφέρον έχει και το πως προσεγγίζει την ιστορία ο Sayles, η αρχική ρεαλιστική κινηματογράφηση δίνει την θέση της σε ένα πιο ονειρικό σκηνικό, για να καταλήξει στο σχεδόν υπερφυσικό φινάλε.
Είναι εντελώς κρίμα ότι η ταινία πέρασε απαρατήρητη με ελάχιστες διανομές και ακόμα λιγότερα εισιτήρια. Ένα αριστούργημα που αξίζει να ανακαλύψετε.

Men with Guns

http://www.imdb.com/title/tt0119657

ΗΠΑ

127 λεπτά

Βαθμολογία 10




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου