Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Εκείνη (2016)

Elle




















Η Μισέλ μια πετυχημένη και δυναμική γυναίκα που έχει απόλυτο έλεγχο στην ζωή της, πέφτει θύμα βιασμού στο σπίτι της από έναν άγνωστο άνδρα. Χωρίς να αναφέρει τίποτα στην αστυνομία θα ξεκινήσει μόνη της να βρει τον ένοχο, μια διαδικασία που θα την φέρει αντιμέτωπη με δικά της σκοτεινά μυστικά.



Όλη η ταινία είναι γύρω από την ηρωίδα, η οποία με αφορμή ένα τραγικό γεγονός του παρελθόντος, έχει αποκτήσει έναν αυτοέλεγχο από τον οποίο απουσιάζουν οι συναισθηματικές εξάρσεις. Ο  σκηνοθέτης ουδόλως ενδιαφέρεται να μας την παρουσιάσει με κάποια συμπάθεια, ίσα ίσα η κυνικότητα και η αυταρχικότητα της την κάνουν μάλλον αντιπαθή στο κοινωνικό και οικογενειακό της περιβάλλον.
Εξαιρετική η  Isabelle Huppert στον ρόλο της ανέκφραστης Μισέλ, κυριολεκτικά κουβαλάει όλη την ταινία πάνω της, καθώς κάθε σκηνή έχει σαν επίκεντρο την ίδια. Σε κάθε νέα της ταινία θαυμάζω την υποκριτική της γκάμα και το απίστευτο ταλέντο της. Δεν μιλάμε απλώς για μια από τις σπουδαίες ηθοποιούς της γενιάς της αλλά για μια από τις μεγάλες ντίβες, που έχουμε μάλιστα την τύχη να την ζούμε στην εποχή της ακμής της.
Ο 78χρόνος Paul Verhoeven έρχεται με αυτήν του την ταινία, να μας θυμίσει το γνωστό προβοκατόρικο στυλ που είχε στα 70ς πριν αναχωρήσει για το Χόλιγουντ, και την πετυχημένη κυρίως εμπορικά καριέρα του, και τα καταφέρνει καλά. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το σκοτεινό κομμάτι μας, αυτά τα καλά κρυμμένα μυστικά και ψέμματα που κουβαλάει ο καθένας μέσα του και πολλές φορές δεν τα μοιράζεται ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό. Η ταινία θυμίζει αρκετά το σινεμά του Χάνεκε αλλά εκείνο που διαφοροποιεί τον Verhoeven από τον Αυστριακό συνάδελφο του, είναι ο ειρωνικός με λεπτές πινελιές χιούμορ τρόπος, που αντιμετωπίζει την Γαλλική αστική τάξη.
Μέχρι τώρα η καλλίτερη ταινία του 2016 που έχω δει .  Προτείνεται.

Elle 

 

http://www.imdb.com/title/tt3716530


Γαλλία

130 λεπτά

Βαθμολογία 9









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου