Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ο Γιος του Σαούλ (2015)

Saul fia

 

 

 

 

 

 

 

  

 




 
Ο Σαούλ έγκλειστος στο Άουσβιτς ανήκει στους sonderkommando, στους κρατούμενους αυτούς που έχουν επιλεγεί δια της βίας για να κάνουν τις βρόμικες δουλειές. Μια μέρα βλέπει το πτώμα ενός αγοριού που του θυμίζει τον γιο του (ή μήπως είναι;) και αποφασίζει παρ'ολους τους κινδύνους και τις αντιξοότητες, να τον κηδέψει σύμφωνα με το τελετουργικό της εβραϊκής εκκλησίας.

 


  Η ταινία παίχτηκε πέρσι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να πω την αλήθεια, δεν είχα καμία όρεξη να δω άλλη μια ταινία για το ολοκαύτωμα. Με έπεισαν φίλοι να της δώσω μια ευκαιρία και τελικά μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα.
  Πρόκειται για μια κατάβαση στην κόλαση, ένα αδιάκοπο τρεχαλητό, με την κάμερα να βρίσκεται συνέχεια σε απόσταση αναπνοής από τον Σαούλ. Αισθανόμαστε, βλέπουμε, ακούμε ότι ακριβώς και ο ίδιος. Μέσα στη φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης αυτό που τρομάζει είναι η απουσία οποιασδήποτε ανθρώπινης υπόστασης, και το μόνο που μένει είναι ο αγώνας για επιβίωση και η εκτέλεση των εντολών. Ο ήρωας βρίσκει την ευκαιρία στο πρόσωπο του νεκρού παιδιού μια αχτίδα αξιοπρέπειας και ένα νόημα στο να ξανανιώσει άνθρωπος.
  Αξιομνημόνευτη η σκηνοθεσία του László Nemes οποίος με ένα νατουραλιστικό και ωμό τρόπο μας μεταφέρει σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου. Από την υποδοχή των κρατούμενων, στα κρεματόρια, στις αποθήκες με τα τιμαλφή, στον χώρο εκτελέσεων. Δεν αφήνει καμία σπιθαμή ανεξερεύνητη. Με το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας να είναι γυρισμένο σε φορμα 4:3 και με αρκετά πλάνα θολά και χωρίς μεγάλο βάθος, βάζει τον θεατή σε πρώτο πρόσωπο να βιώσει αυτό το τρομακτικό τερατούργημα. Εκείνος που κλέβει την παράσταση πάντως είναι ο Geza Rohrig. Ερασιτέχνης ηθοποιός, ποιητής και φίλος του σκηνοθέτη. Πραγματικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλλίτερη επιλογή στον ρόλο του σιωπηλού και στωικού Σαούλ. Χωρίς υπερβολές στην ερμηνεία του, μπορούμε να αντιληφθούμε τα βάσανα και την θλίψη του ανθρώπου αυτού, μόνο και μόνο από την γλώσσα του σώματος του.
  Θετικό ότι η ταινία προέρχεται από την Ουγγαρία μία χώρα που ακροβατεί σε σκοτεινά ακροδεξιά μονοπάτια, ένα θέμα που πολύ φοβάμαι θα αντιμετωπίσουμε σε πολύ μεγάλη κλίμακα πανευρωπαϊκά τα επόμενα χρόνια. Προβληματίστηκα επίσης για άλλη μια φορά για το πως μπορεί ένας λαός που υπέστη όλα αυτά τα δεινά, να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο στους Παλαιστίνιους.
  Μια ταινία πάνω σε ένα ιστορικό συμβάν που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ανθρώπινο γένος είναι ικανό για το καλλίτερο αλλά κυρίως για το χειρότερο. Δείτε το. 




Saul fia


http://www.imdb.com/title/tt3808342/

Ουγγαρία

107 λεπτά

Βαθμολογία 8




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου