Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Για την Οικογένεια (2017)

Tesnota

 

 



















Σε μια πόλη του Καυκάσου με μουσουλμανικό πληθυσμό, ζει μια κοινότητα Εβραίων. Η Ila με την οικογένεια της αποτελούν μέλη αυτής της αυστηρής και περιχαρακωμένης μειονότητας. Η ίδια, ανυπότακτη προτιμά να δουλεύει στο συνεργείο του πατέρα της και να έχει σχέση με έναν ντόπιο Κιρκάσιο μουσουλμάνο από το να ακολουθεί τις νόρμες και τις επιταγές της κοινότητας της. Όταν ο αδελφός της θα απαχθεί μαζί με την αρραβωνιαστικιά του, ο τιτάνιος αγώνας της οικογένειας για να βρει τα χρήματα της απελευθέρωσης, θα έχει άμεση επίπτωση και στην ζωή της ατίθασης Ila.




Με το δεξί μπήκε το φεστιβάλ με αυτό το μικρο αλλά πολύ δυνατό αριστούργημα. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Kantemir Balagov προστατευόμενος του Aleksandr Sokurov ο οποίος είναι και ο παραγωγός του φιλμ, μας δίνει ένα ρεαλιστικό και τραχύ δράμα με κύριο θέμα τις δομές στις κλειστές κοινωνίες είτε πρόκειται για την κοινότητα είτε ακόμα πιο πολύ για την ίδια την οικογένεια.

Τοποθετημένη το 1998 στον Καύκασο με τον (πρώτο) πόλεμο της Τσετσενίας σχεδόν χαμένο για τους Ρώσους και με κεφαλή της αχανούς αυτής χώρας τον μεθύστακα Γιέλτσιν, η βια και ο ρατσισμός είναι πανταχού παρών. Χαρακτηριστική η σκηνή με την βιντεοκασέτα που παρακολουθούν οι νέοι και απεικονίζει με ωμό και σοκαριστικό τρόπο τον βασανισμό και τον αποκεφαλισμό αιχμαλώτων πολέμου. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο μικρόκοσμος της οικογένειας, της οποίας την γαλήνη και την συνοχή προσπαθεί με έντονη άσκηση ψυχολογικής βίας και εκβιασμού να κρατήσει η μάνα. Αφού έχει καταφέρει να ευνουχίσει άντρα και γιο, προσπαθεί να κάνει το ίδιο και στην κόρη η οποία θα επαναστατήσει με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ίδια και τον περίγυρό της.

Υπέροχες ερμηνείες από τις δυο γυναίκες πρωταγωνίστριες, τόσο από την πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό Darya Zhovnar στο ρόλο της λιγομίλητης αλλά ατίθασης και δυναμικής Ila , όσο και από την έξοχη Olga Dragunova στον ρόλο της μητριαρχικής φιγούρας που με συναισθηματικούς εκβιασμούς θέλει να ελέγχει τα μέλη της οικογένειας της. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όμως και για τις ερμηνείες των άλλων πρωταγωνιστών, είτε είναι μέτριες όπως του πατέρα και του γιου, είτε εντελώς αδιάφορες όπως του φίλου της κοπέλας, και αυτό είναι ίσως το μόνο μεγάλο μειονέκτημα του φιλμ.

Το Ρωσικό σινεμά φαίνεται ότι βρίσκει στο πρόσωπο του Balagov έναν άξιο διάδοχο του πρόωρα χαμένου Aleksey Balabanov. Με σωστά καρδαρίσματα άλλα και με αρκετές πολύ ενδιαφέρουσες σκηνές όπως π.χ αυτή του σεξ, ο μολις 26 χρονών Balagov δείχνει να ξέρει να κάνει σινεμά και είναι σίγουρο ότι ο ταλαντούχος αυτός πιτσιρικάς θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Αν σας δοθεί η ευκαιρία να δείτε αυτό το φιλμ μην την αφήσετε να πάει χαμένη.

Tesnota

http://www.imdb.com/title/tt6777056

Ρωσία

118 λεπτά

Βαθμολογία 8




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου