Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Hostages 2017



Αρχές της δεκαετίας του 1980 βρισκόμαστε στην Τιφλίδα στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας η οποία ανήκει ακόμα στην Σοβιετική ένωση. Επτά νεαροί Γεωργιανοί, μην αντέχοντας το καταπιεστικό καθεστώς σχεδιάζουν αεροπειρατεία σε ένα αεροσκάφος της Αεροφλότ με σκοπό την διαφυγή τους στην δύση. 

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινια του Γεωργιανού Rezo Gigineishvili αναφέρεται στην αεροπειρατεία η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1983 σε ένα αεροσκάφος που εκτελούσε την διαδρομή Τιφλίδα - Λένινγκραντ με ενδιάμεση στάση το Μπατούμι. Σκοπός των νεαρών ήταν να καταλάβουν το αεροπλάνο και να το οδηγήσουν στην Τουρκία. Το φιλμ ακολουθεί μια γραμική χρονική σειρά, από την προετοιμασία, στην αεροπειρατεία και τέλος το τι ακολούθησε του γεγονότος. Ο σκηνοθέτης τα καταφέρνει μια χαρά στην αναπαράσταση της πρώην ΕΣΣΔ με τα πλάνα από την ζωή στην Τιφλίδα των 80ς να πείθουν αρκετά, ενώ αρκετά καλογυρισμένη είναι και η  σκηνή του γάμου. Ενδιαφέρων ερμηνείες από τους νεαρούς και άγνωστους σε εμάς πρωταγωνιστές οι οποίοι αποδίδουν εξαιρετικά την ψυχοσύνθεση των παιδιών που θέλουν να φύγουν από την χώρα.



Το σενάριο αν και βλέπει με συμπάθεια τους νεαρούς, μένει αρκετά πιστό στην πραγματική ιστορία. Εκείνο που με ταλαιπώρησε είναι to ηθικό σκέλος των γεγονότων. Αξίζει η απόδραση προς την ελευθερία αν το τίμημα είναι να χαθούν αθώες ψυχές που έτυχε να βρίσκονται στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή; Η αεροπειρατεία δεν είχε κανένα πολιτικό κίνητρο και εκείνο που βάρυνε στο να ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη στην ΕΣΣΔ ήταν ότι επρόκειτο για γόνους της τοπικής ελίτ και ιντελιγκέντσιας, οι ίδιοι οι νεαροί ήταν σπουδαστές των καλών τεχνών, γιατροί, ανερχόμενοι σταρ του σινεμά. Σήμερα θα μπορούσαν εν δυνάμει να ανήκουν στην κατεστημένη τάξη της χώρας τους . Η ταινία έτυχε ενθουσιώδεις υποδοχή στην Γεωργία, αντίθετα αντιμετωπίστηκε με οργή στην Ρωσία, κερδίζοντας όμως κάμποσα βραβεία στα εκεί φεστιβάλ. Αν και εμένα με άφησε μπερδεμένο, αξίζει να την δείτε για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.   


Hostages

http://www.imdb.com/title/tt5207262

Γεωργία

130 λεπτά

Βαθμολογία 7 (ίσως παραπάνω ίσως παρακάτω)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου