Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Η Εξαφανιση (2017)

Disappearance






Ένα βράδυ μια νεαρή κοπέλα επισκέπτεται το νοσοκομείο λέγοντας ότι έχει πέσει θύμα βιασμού. Λίγο αργότερα καταφθάνει και ο αδερφός της. Όταν το προσωπικό θα ζητήσει τα στοιχεία των δυο νέων, αυτοί θα τραπούν σε φυγή, για να ακολουθήσει μια νυχτερινή περιπλάνηση στα νοσοκομεία, στις κλινικές και στα ιδιωτικά ιατρεία της Τεχεράνης. Τι είναι όμως αυτό που θέλουν να κρύψουν τα δυο παιδιά από τις αρχές;



Τα τελευταία χρόνια το σινεμά του Ιράν έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και στην θεματολογία του. Ακόμα και ο Abbas Kiarostami ο άνθρωπος δηλαδή που έβαλε το Ιρανικό σινεμά στον παγκόσμιο χάρτη φαντάζει πια ξεπερασμένος. Μια νέα γενιά κινηματογραφιστών όπως ο Asghar Farhadi ή ο Jafar Panahi κ.ά με τολμηρή θεματολογία (για τα δεδομένα της χώρας) και με ένα μοντέρνο, ρεαλιστικό τρόπο γραφής, έχουν καταφέρει να γοητεύσουν κοινό και κριτικούς παγκοσμίως.

Στα ίδια βήματα κινείται και η Εξαφάνιση του Ali Asgari  ένα κοινωνικό θρίλερ που εντυπωσιάζει με τον ρεαλισμό σε διαλόγους και χαρακτήρες. Η ιστορία της ταινίας εξελίσσεται σε ένα βράδυ, με τους δυο ήρωες να γυρνούν στην νυχτερινή Τεχεράνη ψάχνοντας λύση στο πρόβλημα τους. Όσο η νύχτα περνά τόσο αυξάνει η αγωνία και οι απόγνωση των δυο νέων. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να πάρει πάρα πολύ δυνατές και νατουραλιστικές ερμηνείες από τους κατά κύριο λόγο ερασιτέχνες ηθοποιούς του, παίζοντας αρκετά με τις εκφράσεις και την γλώσσα του σώματος. Ταυτόχρονα προβαίνει και σε ένα σχόλιο πάνω στις πατριαρχικές δομές που ταλανίζουν την χώρα του.



Ο Asgari καταφέρνει να φτιάξει μια ταινια low budget η οποία όμως κρατάει τον θεατή με το θέμα και την κινηματογράφηση του. Βγαίνοντας από την προβολή ακούστηκε από την παρέα για άλλη μια φορά "Μα γιατί να μην μπορούμε και εμείς να γυρίσουμε μια τέτοια ταινια" πόσο δίκιο!


Disappearance

http://www.imdb.com/title/tt7164066

Ιράν

89 λεπτά

Βαθμολογία 8




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου