Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Killing Jesus

Matar a Jesús

 


Η Πάολα βλέπει να σκοτώνουν  μπροστά στα μάτια της τον πατέρα της . Ένα βράδυ η μικρή συναντάει τυχαία τον φονιά. Αποφασίζει, και με δεδομένο την αδυναμία και αδιαφορία της αστυνομίας να ασχοληθεί με την υπόθεση, να πλησιάσει και να γνωρίσει τον νεαρό με σκοπό να πάρει την εκδίκηση της.


Μια ευχάριστη έκπληξη από την Κολομβία, το φιλμ της Laura Mora Ortega είναι το πορτραίτο μιας μεγάλης μερίδας χωρίς παρόν και μέλλον νέων της χώρας, των οποίων η μόνη διέξοδος είναι να γίνουν μέλη σε συμμορίες. Γυρισμένο στο Μεντεγίν την γενέτειρα πόλη του Πάμπλο Εσκομπάρ μιας εκ των πιο βίαιων πόλεων του κόσμου, η σκηνοθέτιδα καταγράφει την καθημερινότητα αυτών των παιδιών,  χωρίς όμως στιγμή να ξεπέφτει στον διδακτισμό. Η νεαρή Πάολα αφήνει το μεγαλοαστικό της προάστιο, για να περιπλανηθεί με τον Jesus σε έναν εντελώς καινούργιο και άγνωστο γι αυτήν κόσμο, στις φτωχογειτονιές και τα κακόφημα barrio της πόλης. Εκεί όμως εκτός από την βια προς έκπληξης της, θα συναντήσει τον σεβασμό και την στοργή.

Εντυπωσιακή η σκιαγράφηση των χαρακτήρων στην ταινία, για την σκηνοθέτιδα δεν υπάρχει το άσπρο η το μαύρο, η ανθρώπινη φύση είναι πολύ πιο περιπλοκή. Πολύ όμορφη και η φωτογραφία του φιλμ, ενώ οι δυο σκηνές στον δρόμο (η μια ξημέρωμα με τις μηχανές η άλλη το σούρουπο με τα ποδήλατα) είναι τόσο ανέμελα γυρισμένες που ο θεατής ξεχνάει τον λόγο που η ηρωίδα βρίσκεται εκεί. Πρωτοεμφανιζόμενοι οι δυο πρωταγωνιστές, με την νεαρή Natasha Jaramillo να δίδει μια εξαιρετική ερμηνεία σαν η ευαίσθητη γεμάτο πόνο Paola, ενώ αντίθετα ο Giovanny Rodríguez στον ρόλο του Jesus μου φάνηκε κάπως ξύλινος. Εν ολίγης έχουμε μετά το La tierra y la sombra άλλο ένα εξαιρετικό φιλμ που επιβεβαιώνει ότι κάτι καλό γίνεται κινηματογραφικά, στην χώρα αυτή.  Προτείνεται!


Matar a Jesus


Κολομβία

95 λεπτά

Βαθμολογία 8



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου