Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Violeta Se Fue a Los Cielos (2011)

ελλ.τίτλος: Η Βιολέτα πήγε στον ουρανό

 

Η ταινία του Andrés Wood (Machuca) είναι η βιογραφία της παθιασμένης κομουνίστριας, τραγουδοποιού, εθνολόγου, και εικαστικού Violeta Parra, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας και παθιασμένης γυναίκας-σύμβολο της Χιλιάνικης λαϊκής μουσικής παράδοσης.
Γεννημένη το 1917 μέσα σε ένα φτωχικό περιβάλλον, η Βιολέτα από μικρή μαζί με τα αδέρφια της, συνόδευε τον μουσικό πατέρα της στις γιορτές και στα πανηγύρια, όπου ξεκίνησε και η αγάπη της για την μουσική της χώρας της. Άρχισε να οργώνει τα χωριά των Άνδεων καταγράφοντας την προφορική παράδοση και τα τραγούδια πριν αυτά χαθούν μια για πάντα μαζί με τους κατοίκους τους. Στις δεκαετίες του 50 και του 60 ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη δίνοντας πάμπολλες συναυλίες, ενώ ήταν ο πρώτος άνθρωπος από την Λατινική Αμερική που έκανε έκθεση ζωγραφικής στο μουσείο του Λούβρου. Στα μέσα της δεκαετίας του 60 δημιουργεί το "πολιτιστικό" της κέντρο, επρόκειτο στην ουσία για ένα χώρο με σανίδια και μια τέντα για οροφή, στο οποίο ζει και τραγουδάει η ίδια με τα παιδιά της. Εκεί αρχίζει να προσκαλεί και μουσικούς από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι θα λέγαμε ένας πρώιμος έθνικ χώρος.
 Παρόλο που είχε δυο γάμους, έκανε τέσσερα παιδιά, και έζησε έναν φλογερό έρωτα με έναν Ελβετό μουσικό, αυτή η τόσο παθιασμένη γυναίκα ένιωθε αβάσταχτα μόνη. Σε ηλικία 50 χρονών έβαλε τέλος στην ζωή της με μια σφαίρα στο κεφάλι.



Η ταινία βασίστηκε στην ομώνυμη βιογραφία που έγραψε ο γιος της Ángel Parra. Ο Wood επιλεγει μια τηλεοπτική συνέντευξη της Βιολέτα σαν βάση για να ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής της. Γρήγορα και κοφτά περνάει από την μια εποχή στην άλλη χωρίς να επιτρέπει στιγμή την αγιοποίηση της. Επιλέγει σοφά κατ'εμέ, να αφήσει έξω επίσης το γνωστότερο τραγούδι που έγραψε η Violeta το "Gracias a la vida". Ενώ με παραξένεψε η απουσία της πολιτικής της δράσης, εκτός από κάποιες σκόρπιες σκηνές, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κάνεις ότι ο Wood έχει υπογράψει το Machuca μια από τις πιο πολιτικές ταινίες της Χιλής.
Εκπληκτική η Francisca Gavilán η οποία δεν υποδύεται απλά, αλλά είναι η Violeta Parra. Συγκλονιστική ερμηνεία, και επίσης φοβερή ομοιότητα της ηθοποιού με τον χαρακτήρα. 
Μια εξαιρετική ταινία διανθισμένη με τα τραγούδια της Parra, ένα υπόδειγμα βιογραφίας για μια ασυμβίβαστη και πολυτάλαντη γυναίκα, από έναν μάστορα της μεγάλης οθόνης. 







Violeta Se Fue a Los Cielos

Χιλή

http://www.imdb.com/title/tt2014392

Έγχρωμο 110 λεπτά

Βαθμολογία 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου