Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Borgman (2013)




















Γράφει ο Αργύρης Κ

Ο Ολλανδός Alex Van Warmerdam μετά από μια σκηνοθετική πορεία 30 χρόνων περίπου, συνεχίζει να μας εκπλήσσει θετικά με το ιδιαίτερο προσωπικό του στυλ και την σατυρική του διάθεση απέναντι στην ολλανδική (και όχι μόνο) οικογένεια και την δυτική χριστιανική ηθική.
H τελευταία του ταινία το Borgman πήρε πολύ καλές κριτικές απο κοινό και
κριτικούς όταν προβλήθηκε στο festival των Καννών το 2013.
"And they descended upon the Earth to strengthen their ranks."Με αυτήν την βιβλική ρήση ξεκινά η ταινία η οποία σε βάζει από την αρχή στο κλίμα ότι πρόκειται να δείξει κάτι πολύ ιδιαίτερο, με δυσδιάκριτα κίνητρα.

Ένας κυνηγημένος ατημέλητος άνθρωπος ο διαβολικός Καμίελ Μπόργκμαν και η συμμορία του, <εισβάλουν> στην ζωή μιας μεσοαστικής οικογένειας σε προάστιο της Ολλανδίας, με έναν μεθοδικό τρόπο, αλλά  ταυτόχρονα μαγικό και αλληγορικό θα έλεγα...
Η αρχετυπική μάχη του κακού με το καλό όπως έχει περάσει μέσα από τις βιβλικές και χριστιανικές δοξασίες, στα κλειστά πλαίσια μιας φιλήσυχης ευκατάστατης οικογένειας.
Η γοητεία που ασκεί ο πρωτόγονος/παγανιστικός τρόπος σκέψης στον δυτικό αστό και στα παιδιά, η μεταμόρφωση ενός <ηθικού> ανθρώπου σε άγριο ζώο, η αποδόμηση της αστικής τάξης εκ των έσω, ο ρατσισμός και η εναλλακτική παιδεία, είναι κάποιες από τις πολλές αναφορές που ανακαλύπτεις βλέποντας αυτήν την ταινία.





Το Borgman στο οποίο συμμετέχει ως ηθοποιός και ο ίδιος ο Alex van Warmerdam (όπως σχεδόν και σε όλες τις ταινίες του μέχρι τώρα), είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονο μαύρο χιούμορ, που ενώ περνάει έντονα τον εξαναγκασμό στον θεατή, ταυτόχρονα τον κάνει να αφήνεται στην κυνικότητα και να μην ενοχλείται όσο <λογικά> θα έπρεπε!
Όποιος δεν είναι εξοικειωμένος με τον ωμό και παγερό βορειοευρωπαϊκό κινηματογράφο και ξεκινήσει να την δει μόνο ως θρίλερ ίσως απογοητευτεί,εξίσου το ίδιο όποιος την δει μόνο σαν comedy και αμελήσει την καυστική κοινωνική κριτική της στον θεσμό της οικογένειας και την επικρατούσα ηθική.

Το  Teorema (1968) του Pasolini έχει αρκετές ομοιότητες με το Borgman ως προς τους συμβολισμούς τουλάχιστον, και απο τις πιο σύγχρονες ταινίες παρομοίου θέματος εγώ προσωπικά θεωρώ ότι το Borgman είναι μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση από ότι το Funny Games του Χάνεκε!
Από τις προηγούμενες ταινίες του ίδιου σκηνοθέτηπροτείνω επίσης το De noorderlingen (1992), De jurk (1996), και την πρώτη του το Abel(1986).
 

Borgman

http://www.imdb.com/title/tt1954315

Ολλανδία

Έγχρωμη 113 λεπτά

  



1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ για την παρουσίαση της ταινίας Αργύρη. Ο Alex van Warmerdam είναι από τους σκηνοθέτες που έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους παράξενο φιλμικό κόσμο, που είτε αρέσει πολύ(το πιο πιθανό) είτε καθόλου, σίγουρα όμως δεν σε αφήνει καθόλου αδιάφορο. Στα υπόψιν για το εγγύς μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή