Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

La isla mínima (2014)

Το Μικρό νησί

 



















Το 1980 λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο με την χώρα να ψάχνει ακόμα τον δρόμο της προς την δημοκρατία, σε μία μικρή πόλη που περιστοιχίζεται από τις ελώδεις εκτάσεις του ποταμού Γκουανταλκιβίρ, δύο αστυνομικοί στέλνονται από την Μαδρίτη, για να ερευνήσουν την εξαφάνιση δύο κοριτσιών. Μόνο που αυτό που θα ξεκινήσει σαν απλή έρευνα θα αποδειχτεί μία σκοτεινή πορεία, μέσα από την οποία οι δυο ντετέκτιβ θα έρθουν αντιμέτωποι και με τους δικούς τους δαίμονες.


Το εξαίσιο αυτό αστυνομικό θρίλερ μας έρχεται από την Ισπανία και είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει την φετινή χρονιά. Ο σκηνοθέτης Alberto Rodríguez με εξαιρετικό τρόπο μας μεταφέρει το κλίμα της μικρής επαρχιακής πόλης, με τα μυστικά και τα ψέματά της, και με τα κομμάτια του παζλ να ενώνονται πολύ αργά. Σε πολλά σημεία η ταινία  θυμίζει το εξαιρετικό True Detective. Αριστουργηματική η φωτογραφία του Alex Catalán αξιοποιεί στο έπακρο το τοπίο με εκπληκτικά πλάνα, ενώ και η χρήση των στοιχείων της φύσης με προεξέχον το υγρό γίνεται με τέλειο τρόπο. Καταπληκτικές επίσης οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών σαν δυο εντελώς διαφορετικοί σε μεθοδολογία και ιδεολογία αστυνομικοί, αλλά και οι δύο με σκοτεινές πλευρές. Σημειωτέον ότι και οι δύο είναι γνωστότεροι ως κωμικοί ηθοποιοί!
Πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη, μία ταινία με στιβαρό σενάριο, μαεστρική σκηνοθεσία, εκπληκτικές ερμηνείες,και με μία φωτογραφία που κόβει την ανάσα. Να την δείτε οπωσδήποτε. 

La isla mínima

http://www.imdb.com/title/tt3253930

Ισπανία

Έγχρωμη 105 λεπτά 

Βαθμολογία 9


2 σχόλια:

  1. πολύ απολαυστική ταινία! φωτογραφία, χαρακτήρες, ρυθμός της ιστορίας - όλα δημιουργούσαν εξαιρετική ατμόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντος μια ευχάριστη έκπληξη η ταινια χαίρομαι ότι σου άρεσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή