Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Mang Shan (2007)

Blind Mountain

 



















Η Bai μία νεαρή κοπέλα αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, έχοντας ανάγκη από χρήματα, πείθεται να πάει να δουλέψει σε ένα απομονωμένο χωριό στην ορεινή Κίνα. Εκεί σοκαρισμένη ανακαλύπτει, ότι έχει πουληθεί από τους εργοδότες της ως νύφη σε μία οικογένεια χωρικών, για τον γιο της οικογένειας. Όταν θα προσπαθήσει να αντιδράσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με την οικογένεια αλλά και με ολόκληρο το χωριό.

Ο Li Yang μετά το αριστουργηματικό και απαγορευμένο στην Κίνα Blind Shaft (2003), έρχεται με αυτήν την ταινία, να μας δώσει άλλο ένα σκληρό και ρεαλιστικό δράμα, για την άλλη πλευρά αυτής της τόσο ταχέως αναπτυσσόμενης χώρας. Ενώ η ιστορία είναι τοποθετημένη στα μέσα του '90, εκείνο που πραγματικά σοκάρει, είναι το πόσο φυσιολογικό και απαραίτητο θεωρείται η αγορά συζύγου έστω και χωρίς την θέλησή της. Μεγάλο ρόλο παίζει και η πολιτική του ενός παιδιού που έχουν επιβάλλει οι Κινέζικες αρχές για να σταματήσουν τον υπερπληθυσμό. Αυτό όμως ωθεί της φτωχές και αγροτικές οικογένειες να σκοτώνουν τα θηλυκά έμβρυα, αφενός γιατί δεν έχουν λεφτά για προίκα αφετέρου γιατί τα αρσενικά είναι πιο χρήσιμα στις αγροτικές δουλειές. Έτσι ο μόνος τρόπος για να ζευγαρώσουν και να τεκνοποιήσουν τα αρσενικά της οικογένειας είναι να αγοράσουν γυναίκα από διάφορα κυκλώματα. Πρόκειται για πραγματική μάστιγα στην Κίνα με χιλιάδες απαγωγές ανυποψίαστων νεαρών κοριτσιών των οποίων τα ίχνη χάνονται μια για πάντα.
Στην ταινία μας πίσω, ο Li Yang μας διηγείται την ιστορία του με μια ωμότητα όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Η Bai αλυσοδένεται βιάζεται ξυλοκοπείται, αλλά αρνείται να υποταχθεί, εν αντιθέσει με τις άλλες "νύφες" του χωριού που έχουν δεχθεί την μοίρα τους.
Αληθινή αποκάλυψη η Lu Huang ως Bai, είναι εξάλλου και η μόνη επαγγελματίας ηθοποιός, ενώ ο σκηνοθέτης για να αυξήσει τον ρεαλισμό, έχει μοιράσει τους υπόλοιπους ρόλους σε ερασιτέχνες ντόπιους αγρότες, ενώ τις γυναίκες του χωριού, παίζουν γυναίκες που είχαν πουληθεί για σύζυγοι και απελευθερώθηκαν.
Μια δυνατή ταινια, που απορώ πώς πέρασε την λογοκρισία, αφού εκτός των ζητημάτων που ανέφερα ασχολείται και με την διαφθορά των αξιωματούχων. Βέβαια ο άνθρωπος έχει κάνει μόνο δυο ταινίες η μια καλύτερη από την άλλη, η πρώτη απαγορεύτηκε στην Κίνα και η δεύτερη είναι γυρισμένη 8 χρόνια πριν. Μακάρι να ξαναδούμε κάτι από αυτόν τον εκπληκτικό σκηνοθέτη.

Mang Shan

http://www.imdb.com/title/tt1020972

Κίνα

Έγχρωμο 95 λεπτά

Βαθμολογία 10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου