Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Omar (2013)



















Ο Omar ένας νεαρός φούρναρης από τα κατεχόμενα, συλλαμβάνεται μετά από τον φόνο ενός Ισραηλινού στρατιώτη. Διχασμένος μεταξύ του καθήκοντος για αντίσταση στον κατακτητή, και στην λαχτάρα να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα παιχνίδι εξουσίας, προδοσίας και αμφισβήτησης, από το οποίο δεν υπάρχει διαφυγή.


Ο Hany Abu-Assad ο γνωστότερος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης μετά το Paradise Now (2005) μας δίνει άλλο ένα αριστούργημα με το συγκλονιστικό Omar. Εκτός από τους ηθοποιούς βασικός πρωταγωνιστής στην ταινία είναι το τείχος που υψώνεται στην δυτική όχθη και δεν χωρίζει μόνο Παλαιστίνιους με Ισραηλινούς αλλά και οικογένειες και φίλους. Ο Abu-Assad επιμένει ξανά και ξανά να μας δείχνει τον Omar να σκαρφαλώνει το τείχος με κίνδυνο της ζωής του, για να βρεθεί με την αγαπημένη του. 
Με υπέροχα πλάνα, και εναλλαγές μεταξύ δράσης και ανθρώπινων στιγμών ο Abu-Assad κάνει μία ταινία με ελάχιστα χρήματα να στέκεται δίπλα σε υπερπαραγωγές. Εκπληκτικός ο  Adam Bakri ως Omar, αυτός ο πρωτόβγαλτος ηθοποιός κουβαλάει όλη την ταινία μόνος του ενώ ξεχωρίζει επίσης ο Waleed Zuaiter στον ρόλο του Rami σαν ο μακιαβελικός προϊστάμενος των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ στο οποίο ο σκηνοθέτης αποφεύγει την φτηνή ηθικολογία και παίρνει ξεκάθαρη θέση, ο αγώνας για την ελευθερία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι μια μάχη όπου η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να εξαπατήσει την άλλη, με τις όποιες συνέπειες.

Omar

http://www.imdb.com/title/tt2852406

Παλαιστίνη

Έγχρωμη 96 λεπτά

Βαθμολογία 9







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου