Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Φωτιά.....Πυροσβέστες (1967)

Horí, má panenko

 

 




















Ο ετήσιος χορός των πυροσβεστών μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Τσεχοσλοβακίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της βράβευσης του πρώην αρχηγού του σώματος. Όμως τίποτα δεν θα πάει καλά και η βραδιά θα μεταμορφωθεί σε ένα ιλαροτραγικό πανηγύρι.






Ο Μίλος Φόρμαν λίγο καιρό πριν μεταναστεύσει στην δύση, μας δίνει ένα από τα τελευταία δείγματα του λεγόμενου Νέου Τσεχοσλοβάκικου Κινηματογράφου, ένα κίνημα που άνθησε στις αρχές της δεκαετία του ΄60 και κορυφώθηκε το 1967 με κύριο θέμα την αμφισβήτηση της πολιτικής κατάστασης καθώς και έναν χλευασμό απέναντι στην καθεστηκυία τάξη μιας δήθεν σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Ο Φόρμαν μέσα από το χιούμορ κάνει μια ταινία πολιτικής σάτιρας με τα μηνύματα να περνάνε υπόγεια, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγει την λογοκρισία. Ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει μέσα από την γιορτή των πυροσβεστών στην Τσεχοσλοβάκικη κοινωνία της εποχής. Μέσα από μια σουρεαλιστική οπτική αλά Bunuel, οι πυροσβέστες του Forman παρομοιάζονται με την εξουσία που κυβερνάει την χώρα. Διεφθαρμένη, λάγνα, ανίκανη να δώσει λύση ακόμα και στα πιο απλά προβλήματα, ταυτόχρονα πρόθυμη όμως να ανακηρύξει πρότυπα μεταξύ των υπηκόων της, έστω και χωρίς την συναίνεσή αυτών.
Πρόκειται για μια οπερετική παραβολή στην οποία το γέλιο και ο προβληματισμός δένουν αρμονικότατα, δίνοντας μας ένα μικρό αριστούργημα.


Η ταινία θα παιχτεί 25/ 11. στον Αστέρα στην Νέα Ιωνία από την ομάδα cineπιβάτες δωρεάν.  



Horí, má panenko



Τσεχοσλοβακία

71 λεπτά

Βαθμολογία 8






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου