Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο Λύκος και το Πρόβατο (2016)



Wolf and Sheep


 












Γράφει ο Γιώργος Π.
Στην παράδοση του σινεμά βεριτέ ένα συγκλονιστικό επίτευγμα από μία 26χρονη Αφγανή. Οι ατέλειες φυσικά δεν λείπουν αλλά ο θεατής θα ανακαλύψει μέσα από τις αθώες κουβέντες των παιδιών τις δυσκολίες της ζωής των κατοίκων μιας απομακρυσμένης κοινότητας στην επαρχία του κεντρικού Αφγανιστάν όπως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει από κοντά μπορεί να αποδώσει. Πρόκειται για μία πραγματικά αληθινή ταινία η οποία χάρη των δυσκολιών της αναγκάστηκε να γυριστεί στο Τατζικιστάν αλλά με ανθρώπους και παιδιά από την περιοχή στην οποία ενηλικιώθηκε η σκηνοθέτρια, της οποίας η ζωή θα μπορούσε από μόνη της να γίνει μία ξεχωριστή ταινία.  


Το λύκος και πρόβατο όπως προείπαμε δεν είναι χωρίς ατέλειες. Πρόκειται για στιγμιότυπα χαλαρά συνδεδεμένα μεταξύ τους, το μυθικό φαντασιακό δεν εντάσσεται ικανοποιητικά στο σύνολο και οι λίγες απαιτητικές δραματικές στιγμές δε συνοδεύονται από την ανάλογη υποκριτική. Περισσότερο βασίζεται στους διαλόγους των ανθρώπων αυτών είτε για παράδειγμα αν πρόκειται για δύο γυναίκες που μοιράζονται τον ίδιο σύζυγο και τις πικρόχολες ατάκες που ανταλλάσσουν η μία στείρα και η άλλη μητέρα έξι παιδιών, είτε αν πρόκειται για τα νεαρά κορίτσια το παιχνίδι των οποίων είναι η αναπαράσταση του συνοικεσίου. Παρατηρούμε την καθημερινότητά των αγοριών και κοριτσιών  κύριο σημείο των οποίων είναι η φροντίδα των κοπαδιών μακριά από σχολεία στη μέση του πουθενά με τους κινδύνους να ξεπροβάλλουν διαρρηγνύοντας την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη καθημερινότητα.

8
με 9 αστέρια λόγω του πλούτου της προφορικής παράδοσης, των μύθων και των ανθρωπολογικών στοιχείων που ρέουν αβίαστα και με αφοπλιστική φυσικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας.


Wolf and Sheep

http://www.imdb.com/title/tt5093990/
Αφγανιστάν

86 λεπτά

Βαθμολογία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου