Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ραντεβού στον Αστέρα με τους Cinepivates

Οι Cinepivates ξανά κοντά σας για να σας κρατήσουν συντροφιά τις κρύες Παρασκευές που έρχονται. Όχι όμως στο υπόγειο του πνευματικού κέντρου αλλά στον Αστέρα τον δημοτικό κινηματογράφο της Νέας Ιωνίας που βρίσκεται πίσω από τον ΟΤΕ στην λεωφόρο Ηρακλείου. Και τι καλλίτερο ξεκίνημα από το συγκλονιστικό και προφητικό αριστούργημα του Lumet το Δίκτυο. Ένα φιλμ πάνω στην λειτουργία και τον αδηφάγο κόσμο της τηλεόρασης.




Το 1963 η αδυναμία της υπερπαραγωγής “Κλεοπάτρα” να καλύψει τα έξοδά της σηματοδότησε την αρχή του τέλους των παντοδύναμων στούντιο του  Χόλιγουντ, που θα ολοκληρώσει η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 70 και η ταυτόχρονη κυριαρχία της τηλεόρασης ως νούμερο 1 πηγή διασκέδασης και ενημέρωσης.Στη δεκαετία αυτή από τα τέλη των 60's έως τα τέλη των 70's, ανθεί στην Αμερική ένας κινηματογράφος “αμφισβήτησης”, απότοκο των κοινωνικών διεργασιών της δεκαετίας του 60 (με αποκορύφωμα το Μάη του 68), αλλά και των σινεφιλικών επιρροών από τις σχολές του παγκόσμιου κινηματογράφου (από τον ιταλικό νεορεαλισμό και τον Κουροσάβα στην Ιαπωνία μέχρι την άνθιση του νέου κύματος στη Γαλλία και την έκφραση του Κινηματογράφου Δημιουργού – Auteur, που φέρνει το σκηνοθέτη στο πρώτο πλάνο).Την περίοδο αυτή η κινηματογραφική βιομηχανία προσπαθεί να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, αφήνοντας χώρο σε νέους, αλλά και παλαιότερους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς να ξεφύγουν από τα ασφυκτικά πλαίσια που τους επέβαλλε η προηγούμενη βιομηχανική δομή του  Χόλιγουντ. 
Ο Sidney  ανήκε στους παλαιότερους σκηνοθέτες, που όμως μας άφησε τα καλύτερά του δείγματα στη δεκαετία της αμφισβήτησης. Η πρώτη του ταινία για τον κινηματογράφο,"Οι δώδεκα ένορκοι", που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα δικαστικά δράματα, γυρίζεται μόλις το 1957. Θα ακολουθήσουν και άλλες, όπως “Ο ενεχυροδανειστής”(1964) & το“Fail Safe”(1964).  Αλλά τα πλέον επιτυχημένα έργα του γυρίζονται το ένα μετά το άλλο τη δεκαετία του 70.“Σέρπικο” το 1973, “Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές” το 1974, “Σκυλίσια μέρα”1975, “Το δίκτυο”1976. Παραμένει ενεργός μέχρι λίγο πριν τον θάνατό του (2011) γυρίζοντας την τελευταία του ταινία το 2007 "Πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες". 
Το δίκτυο το γυρίζει μόλις ένα χρόνο μετά τα "Σαγόνια του Καρχαρία" και ένα χρόνο πριν τον πρώτο "Πόλεμο των Άστρων", τις δύο ταινίες που αναβιώνουν τη βιομηχανία διαμορφώνοντας τους νέους κανόνες των υπερπαραγωγών. Δύο χρόνια όμως πριν, το 1974, ένα περιστατικό πρόκειται να συγκλονίσει τον τηλεοπτικό κόσμο: η παρουσιάστρια Κριστίν Τσάμπακ αυτοκτονεί σε ζωντανή μετάδοση σ’ ένα τηλεοπτικό στούντιο ειδήσεων στη Σαρασότα της Φλόριντας. Το συμβάν αυτό, η πρώτη αυτοκτονία στην ιστορία που προβλήθηκε στην τηλεόραση, αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για την ταινία “Το δίκτυο” του Sidney Lumet.
Το “Δίκτυο” μας αποκαλύπτει πως ένα μεγάλο δίκτυο τηλεόρασης εκμεταλλεύεται τον κεντρικό παρουσιαστή των ειδήσεών του και τι επιρροή έχει αυτή η διαδικασία στο κοινό που παρακολουθεί αλλά και στον ίδιο.Η ταινία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '70. Η Αμερική υποχωρεί από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο πρόεδρος Nixon παραιτείται μετά το σκάνδαλο Watergate και με την πετρελαϊκή κρίση η  Αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης. Χρησιμοποιώντας σε πολλά σημεία ντοκιμαντερίστικο ύφος, επιλέγοντας να ασχοληθεί με πολλούς  χαρακτήρες και να θίξει ακόμα περισσότερα θέματα, Sidney Lumet χρησιμοποιεί σκοτεινό φωτισμό κατά την έναρξη σε μία προσπάθεια να υποστηρίξει την αληθοφάνεια των καταστάσεων που αναλύει. Με την εξέλιξη της πλοκής προσθέτει περισσότερο φως και εξωτερικές σκηνές, καταλήγοντας να δημιουργήσει μία «κλειστοφοβική» ατμόσφαιρα με διαλείμματα φωτεινών σεκάνς.
 

Η ταινία κέρδισε 4 Όσκαρ:
 Α' Ανδρικού Ρόλου ( Peter Finch - ο πρώτος που έλαβε Όσκαρ μετά θάνατον, αφού πέθανε ένα μήνα πριν την απονομή).  

Α' Γυναικείου Ρόλου ( Faye Dunaway ) 
Β' Γυναικείου Ρόλου ( Beatrice Straight ) 
Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου 
ενώ είχε ακόμη άλλες 5 μεγάλες υποψηφιότητες : 
1. Β' Ανδρικού Ρόλου (Ned Beaty) (το βραβείο κέρδισε ο Jason Robards για την ταινία All the President's Men) 
2. Καλύτερης Φωτογραφίας (το βραβείο κέρδισε η ταινία Bound for Glory).
3. Καλύτερου Μοντάζ (το βραβείο κέρδισε η ταινία Rocky) 
4. Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Sidney Lumet) (το βραβείο κέρδισε ο John Avildsen για την ταινία Rocky 
5. Καλύτερης Ταινίας (το βραβείο κέρδισε η ταινία Rocky) 

40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, το “Δίκτυο” του Sidney Lumet, μία ταινία που θεωρήθηκε "προχωρημένη" για την εποχή της, έχει ακόμα τη δυνατότητα να συγκλονίζει με το θέμα του τους θεατές του, αποτελώντας δυστυχώς πια μία θλιβερή καθιερωμένη πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου