Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

São Jorge (2016)




















Στην Πορτογαλία της κρίσης και του ΔΝΤ, ο Jorge προσπαθεί να τα φέρει βόλτα στην ζωή του χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ερασιτέχνης μποξέρ αναγκάζεται για να μην χάσει την γυναίκα του και το παιδί του, να δουλέψει σε μια εισπρακτική εταιρία χρεών ως μπράβος, απειλώντας ανθρώπους που είναι στην ίδια μοίρα με τον ίδιο. Όταν τα ηθικά διλήμματα κάνουν την εμφάνιση τους, ο Jorge θα πρέπει να διαλέξει πλευρά.



Μια ταινία γύρω από ένα τόσο οικείο σε εμάς θέμα, αυτό της οικονομικής κρίσης, γίνεται στα χέρια του Marco Martins μια ρεαλιστική καταγραφή της οικονομικής αλλά και κοινωνικής εξαθλίωσης. Το φιλμ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί στρατευμένη ταινία καταγγελίας. Ο σκηνοθέτης επιλέγει μέσα από καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες να μας δείξει τα αδιέξοδα του οικονομικού κραχ. Επαγγελματίες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, οικογενειάρχες να μην έχουν την δυνατότητα να θρέψουν τα παιδιά τους, συνταξιούχοι που αναρωτιούνται πως θα τα βγάλουν πέρα με τις πενιχρές συντάξεις.
Ο Marco Martins ακολουθεί κατά πόδας τον ήρωα στην καθημερινότητα του. Ο Jorge αντιπροσωπεύει όλους εκείνους τους ανθρώπους με αβέβαιο παρών και σίγουρα χωρίς μέλλον, σε μια χώρα που η οικονομική δραστηριότητα μοιάζει να έχει νεκρώσει. Εκπληκτικός ο Nuno Lopes στον ρόλο του. Αν και κτηνώδης στο παρουσιαστικό βγάζει μια χαμηλών τόνων σχεδόν θλιμμένη ερμηνεία που συγκλονίζει.
Μια πολύ δυνατή ταινία, ένα ανθρώπινο δράμα εν μεσώ κρίσης, το οποίο ο σκηνοθέτης φέρνει σε πέρας με μεγάλη επιτυχία. Με τα περισσότερα πλάνα σκοτεινά, η κάμερα κινείται από τα γκέτο και τις γειτονιές με τα μπλοκ, στις μεσοαστικές γειτονιές και τα κυριλέ εστιατόρια των πλουσίων, δείχνοντας μας την αντίφαση και τον παραλογισμό της σύγχρονης κοινωνίας.
Ένα φιλμ που εμένα με άγγιξε, ίσως λόγω και τού οικείου θέματος. Όταν παιχτεί στους κινηματογράφους σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το δείτε.




São Jorge

http://www.imdb.com/title/tt4895668

Πορτογαλία

112 λεπτά

Βαθμολογία 9



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου