Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

All About Eve(1950)

ελλ.τίτλος: Όλα για την Εύα



















Η Margo (Bette Davis) μεγάλη σταρ του θεάτρου, παίρνει υπό την προστασία της την Εύα (Anne Baxter) μια ντροπαλή κοπέλα και φανατική θαυμάστρια της. Η Εύα κατακτάει την Margo και τον περίγυρο της με τον συνεσταλμένο και εργατικό χαρακτήρα της. Μέχρι που οι φιλοδοξίες της θα αποκαλύψουν τον πραγματικό εαυτό της.
Λένε πως για να κάνεις μια καλή ταινία χρειάζεσαι πάνω από όλα μια καλή ιστορία, και εδώ το σενάριο είναι ένα από τα πιο έξυπνα που έχουν γραφτεί, γεμάτο πνευματώδεις διαλόγους και θανατηφόρες ατάκες. Τα κομμάτια του παζλ ενώνονται από τις αφηγήσεις όλων των πρωταγωνιστών,και είναι μια αιχμηρή και κυνική ματιά πάνω στην κοινωνία του θεατρου και ειδικά στους ανθρώπους που το αποτελούν.



Στην ταινία λάμπει η Bette Davis σαν την φτασμένη ηθοποιό, που βλέπει την νεαρή και όμορφη Εύα σαν απειλή απέναντι και στην καριέρα της, αλλά και στις προσωπικές τις σχέσεις. Ένας ρόλος ζωής για την πολυβραβευμένη αυτή μεγάλη κυρία του σινεμά. Η Anne Baxter μία μέτρια ηθοποιός που εδώ όμως δίνει μια απίθανη ερμηνεία σαν την διπρόσωπη Εύα.  Στους υπόλοιπους ρόλους που ερμηνεύονται με έναν άψογο επαγγελματισμό, ξεχωρίζουν ο George Sanders στον ρόλο του Addison DeWitt ενός σνομπ και δηκτικού κριτικού θεάτρου,καθώς και η Thelma Ritter ως η κυνική αλλά προστατευτική αμπιγέρ της Margo. Σε ένα μικρο αλλά χιουμοριστικό ρόλο και η Marilyn Monroe σε μια απο τις πρώτες τις εμφανίσεις.
Ο Joseph L. Mankiewicz ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του Χόλιγουντ υπογράφει την σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας η οποία και έκανε πάταγο όταν προβλήθηκε. Επίσης έχει και το ρεκορ με 12 υποψηφιότητες όσκαρ. Μια από τις μεγάλες στιγμές του Χόλιγουντ και μια αγαπημένη μου ταινία 

All About Eve

http://www.imdb.com/title/tt0042192

ΗΠΑ

Ασπρόμαυρη 138 λεπτά

Βαθμολογία 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου