Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

O le tulafale(2011)

The Orator



















Τι ξέρετε για τον κινηματογράφο της Σαμόα; Τίποτα θα μου πείτε. Ε τώρα θα ξέρετε τα πάντα, γιατί αυτή είναι η πρώτη και μοναδική ταινία που έχει γυριστεί εκεί, από Σαμοανό σκηνοθέτη και με πρωταγωνιστές, ντόπιους ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Η ταινία μας μεταφέρει σε ένα απομονωμένο χωριό της Σαμόα, και στην ζωή του Saili. Ο Saili είναι νάνος και ζει με την γυναίκα του Vaaiga και την κόρη της. Ένας γάμος συμβιβασμού μεταξύ δύο απόκληρων, ο Saili λόγω εμφάνισης, και η Vaaiga εξορισμένη από την οικογένεια της και το χωριό της για κάποιο αμάρτημα(ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;). Ο Saili δέχεται στωικά όλες τις προσβολές και τα πειράγματα, μέχρι που ένα τραγικό γεγονός θα κάνει αυτόν τον μικρό στο δέμας άνθρωπο, να υψώσει το ηθικό του ανάστημα.
Ένα ανθρώπινο δράμα γύρω από έννοιες όπως οικογένεια, τιμή, αξιοπρέπεια,με λιτούς διαλόγους και μόνο εκεί που απαιτούνται. Η ταινία βασίζεται σε μια κουλτούρα εντελώς ξένη από την δικιά μας, χωρίς όμως να ξεπέφτει στο φολκλόρ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, το τελευταίο τρίτο της ταινίας, με τις διαλεκτικές διαμάχες να μας βάζουν λίγο στον τρόπο σκέψης, και στην ηθική των ανθρώπων αυτών.

 











Εκπληκτικός ο Fa'afiaula Sanote (μαραγκός στο πραγματικό επάγγελμα!) στον ρόλο του Saili του οποίου η σιγή και η στωικότητα του δημιουργούν μία θαυμαστή ερμηνεία. Εξίσου καλή είναι και η Tausili Pushparaj στον ρόλο Vaaiga της αξιοπρεπής, αλλα και πικρής συζύγου του.
 Ο σκηνοθέτης Tusi Tamasese με σπουδές στην Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι η ταινία αντανακλά ότι βίωσε ο ίδιος σαν παιδί στην Σαμόα. Η ταινία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας για το ξενόγλωσσα όσκαρ του 2012
Μία στενάχωρη ταινία, αρκετά ενδιαφέρουσα για όποιον θέλει να δει ένα διαφορετικό σινεμά.

O le tulafale

http://www.imdb.com/title/tt1846783

Σαμόα

Έγχρωμη 110 λεπτά

Βαθμολογία 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου