Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Karakter(1997)

ελλ.τίτλος: Μοιραίος χαρακτήρας




















Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ferdinand Bordewijk γραμμένο το 1938, η πολυβραβευμένη ταινία του Mike van Diem  έχει σαν βασικό θέμα την σχέση ενός πατέρα με τον νόθο γιό του.
Βρισκόμαστε στο Ρότερνταμ στην δεκαετία του '20,και ο Dreverhaven (Jan Decleir) ένας αυταρχικός δικαστικός επιμελητής βρίσκεται δολοφονημένος. Η σύλληψη και η ανάκριση του Katadreuffe (Fedja van Huêt), του δίνει την ευκαιρία να ξετυλίξει το κουβάρι της σχέσης του γιου με τον δεσποτικό και αυταρχικό πατέρα. Παρόλο που ζούνε αποξενωμένοι  ο ένας από τον άλλον, πολλές φορές οι ζωές τους θα διασταυρωθούν.





Έξοχη η σκηνοθεσία του Mike van Diem μας μεταφέρει στο Ρότερνταμ του '20, με μια αρκετά μαύρη ιστορία. Σε ένα περιβάλλον όπου ο Κάφκα συναντάει τον Ντίκενς, αυτή η σπουδή χαρακτήρων βοηθιέται απο τον πρωταγωνιστή της. Ο  Jan Decleir τον οποίο πρωτοθαύμασα στην ταινία Daens (1992), δίνει μεγάλο βάθος στον ρόλο ως ο σκληρός, αυστηρός αλλά και ακέραιος Dreverhaven.
Ο σκηνοθέτης μετά από αυτήν την ταινία δεν γύρισε τίποτα άλλο εκτός από κάποιες μικρού μήκους, μακάρι να ξανακούσουμε  κάτι από αυτόν τον ταλαντούχο κινηματογραφιστή.
Το Karakter μεταξύ άλλων βραβείων κέρδισε και το Οscar καλύτερης ξένης ταινίας. 

 
Karakter

http://www.imdb.com/title/tt0119448

Ολλανδία

Έγχρωμη 122 λεπτά

Βαθμολογία 8


3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ταινία με έξοχες ερμηνείες ιδιαίτερα του Jan Decleir ως Dreverhaven, άρτια σκηνοθετικά και σαν παραγωγή, με γρήγορη πλοκή, που κυριαρχεί η μάχη της τιμής και της αξιοπρέπειας, με τον αδίστακτο κυνισμό και το πείσμα της υπεροχής, δοσμένο σε ένα περιβάλλον με πολιτικο κοινωνικές αναταραχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματικά εξαιρετικά δυνατή ταινία και, σήμερα, ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω της συνήθειας του επαγγέλματος του πρωταγωνιστή να προβαίνει σε κατασχέσεις οφειλετών. Μεγάλο επίτευγμα της ταινίας το ότι ο χαρακτήρας δεν παρουσιάζεται τελείως ανήθικος. Κουβαλά τη δική του ηθική η οποία, αν και είναι ασύμβατη με τις ανθρωπιστικές αξίες, του προσδίνει βάθος και ουσία, αποφεύγοντας την παγίδα της καρικατούρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως μια άψογη παραγωγή. Άντε κάναμε και σεφτέ στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή