Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Laird Craigar(1913-1944)



Όταν πρωτοείδα το Weak up screaming, ένα από τα πρώιμα film noire, εντυπωσιάστηκα από έναν άγνωστο σε μένα ηθοποιό, που ενσάρκωνε τον αμοραλιστή ντετέκτιβ. Ούτε τον είχα ακούσει, ούτε τον είχα δει ξανά. Με περιέργεια έψαξα στο net για παραπάνω πληροφορίες, επρόκειτο για τον Laird Craigar, ο οποίος σε μια περίοδο 4 χρόνων έπαιξε σε 14 ταινίες, πριν προδοθεί από την καρδιά του μόλις 31 χρονών. Κατάφερα να δω τις 8 από αυτές, καθώς όσο και να έψαξα δεν κατάφερα να βρω τις υπόλοιπες.
Γεννημένος στην Φιλαδέλφεια στις 28-11-1913, σε ένα μεγαλοαστικό περιβάλλον,είναι ο μικρότερος από 6 αδέλφια. Γίνεται δεκτός στο Αγγλικό κολέγιο του Γουίνσεστερ στην Αγγλία, και εκεί έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο. Με τον γυρισμό του στην Αμερική, αποφασίζει ότι θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του ηθοποιού, μετακομίζει στο Χόλιγουντ, και το κάνει να ασχοληθεί μαζί του, μετά την μεγάλη θεατρική επιτυχία στο ρόλο του Oscar Wilde. Υπογράφει συμβόλαιο στην Fox και εκεί μας χαρίζει κάποιες από τις καλλίτερες ερμηνείες που έχουνε δοθεί, όπως αυτή στο Blood and Sand (Αίμα και άμμος) που έχω παρουσιάσει σε άλλη ανάρτηση, στον ρόλο του Natalio Curro έναν δημοσιογράφο ή μάλλον καλύτερα έναν διαμορφωτή της κοινής γνώμης, ή στο νουάρ I Wake Up Screaming (Αγάπη που σκοτώνει) όπου ενσαρκώνει τον Ιαβερικό Ed Cornell εναν σαδιστή και χωρίς ηθικούς φραγμούς ντετέκτιβ. Αυτό το κατά τα άλλα πρώιμο νουάρ, αξίζει μόνο και μόνο για την ερμηνεία του Craigar με το βάθος που δίνει στον ήρωα του.

Ως Natalio Curro στο Blood and Sand
Είναι αληθινό κατόρθωμα ότι ενώ είναι μόλις 28 χρονών, παίζει χαρακτήρες τουλάχιστον 20 χρόνια μεγαλύτερους, κάτι που θα επαναληφθεί στις περισσότερες ταινίες του. Με ύψος 191εκ. και 170 κιλά αυτός ο πληθωρικός άντρας εντός και εκτός οθόνης, επισκιάζει τους πάντες όχι μόνο με την σωματοδομή του αλλά και με το ταλέντο του.
Ως Ed Cornell στο I Wake Up Screaming
Στα μέσα του 1942 γυρίζει  το This Gun for Hire(Η αγάπη του γκάνγκστερ) με πρωταγωνιστές τον  Alan Ladd και την Veronica Lake ένα αρκετά ενδιαφέρων νουάρ. Εδω τον βρίσκουμε στον ρόλο του Willard Gates ενός απατεώνα, ο οποίος αφού αναθέτει μία δουλειά σε έναν δολοφόνο, τον πληρώνει με σημαδεμένα χαρτονομίσματα.



Ως Willard Gates στο This Gun for Hire
Και πάλι ο Craigar δίνει βάθος με τον σοφιστικέ,γλυκομίλητο,αλλά δειλό χαρακτήρα του, και επισκιάζει τους δυο πρωταγωνιστές της ταινίας. 
 Ο ίδιος βλέποντας τα στούντιο να του προσφέρουν μόνο σκοτεινούς ρόλους, δέχεται με ανακούφιση την επόμενη πρόταση να ενσαρκώσει τον Capt. Henry Morgan στην πειρατική περιπέτεια The Black Swan (Ο μαύρος πειρατής). Εδώ του δίνεται η ευκαιρία να μας δείξει και την κωμική πλευρά του ως ο πειρατής που μπλέκει με την πολιτική.


Ως Capt. Henry Morgan στο The Black Swan 
Το 1944 αφού παίζει έναν μικρό ρόλο ως ο Εωσφόρος στην ρομαντική κομεντί του Ernst Lubitsch  Heaven Can Wait (Ο ουρανός ας περιμένει) έρχεται ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος στο The Lodger (Ο μυστηριώδης δολοφόνος).
Είναι ένα Βικτωριανό θρίλερ, η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που γυρίζεται για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Ο Craigar είναι ο κύριος Slade ο ένοικος σε ένα σπίτι στην καρδιά του Whitechappel, την περιοχή που δρούσε ο Τζακ. Είναι μια μεγαλειώδης ερμηνεία και από τις πρώτες φορές που ένας σεριαλ κιλλερ βγάζει συμπάθεια. Με αρκετά close-ups του δίνεται η ευκαιρία να παίξει και ο ίδιος με την εκφραστικότητα του προσώπου του.

  Ως Mr. Slade στο The Lodger
Κουρασμένος από τους ψυχωτικούς ρόλους που του δίνονται από την Fox, υποβάλλεται σε μία εξαντλητική δίαιτα, αλλά και πάλι η επόμενη ταινία με τίτλο Hangover Square(Ο στραγγαλιστής των γυναικών) έχει την ίδια περίπου θεματολογία με το The Lodger . Λέγεται ότι το Hangover Square  διαδραματίζονταν αρχικά στο Λονδίνο λίγο πριν την εναρξη του Β παγκοσμίου πολέμου,ομως το αφεντικό της Fox  David O. Selznick θέλοντας να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του The Lodger μετέφερε την ταινία στο Βικτωριανό Λονδίνο.
Ως George Harvey Bone στο Hangover Square
Ο σαφώς αδυνατισμένος Craigar παίζει τον George Harvey Bone, έναν χαρισματικό πιανίστα ο οποίος υποφέρει από συχνά μπλακ άουτ, τα οποία τον μεταμορφώνουν σε έναν μανιακό δολοφόνο. Η ατυχής σχέση του με μια αριβίστρια καλλιτέχνιδα, έρχεται να ολοκληρώσει το δράμα. Εδώ ο Craigar βάζει και μια νότα ρομαντισμού στον χαρακτήρα του, και μας τον παρουσιάζει σαν μία αθώα αλλά και βασανισμένη ψυχή. Εκπληκτική η τελευταία σκηνή η οποία είναι και η τελευταία παρουσία του στο πανί. 
Ο Laird Craigar θα πεθάνει λίγο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας,  από καρδιακή προσβολή εξαιτίας επιπλοκών από την αυστηρή δίαιτα στην οποία κατέφυγε, για να μπορέσει να απαλλαγεί από τους στερεότυπους ρόλους τους που του έδιναν οι παντοδύναμοι παραγωγοί. Ήταν μόνο 31 χρονών.
Μία μεγάλη απώλεια, ο Craigar έπεσε θύμα της εποχής του, στην οποία οι πρωταγωνιστές έπρεπε να είναι όμορφοι και γόηδες. Προσπάθησε να αναστρέψει την τυποποίησή του σε ρόλους μανιακών, ενώ ένα σημαντικό γεγονός για την απόφασή του αυτή, έπαιξε και η απόρριψη του από τον Preminger για να παίξει στην Laura με την αιτιολογία ότι θα ήταν προφανής στο κοινό ως ο δολοφόνος.
Κανείς δεν ξέρει που θα έφτανε ο χαρισματικός αυτός ηθοποιός αν δεν έφευγε τόσο νέος, πιστεύω ότι θα μιλάγαμε για έναν από τους μεγάλους σταρ της μεγάλης οθόνης.

Ως ο Βελζεβούλης στο Heaven Can Wait
   
 Επιλεγμένη φιλμογραφία


Wake Up Screaming

 http://www.imdb.com/title/tt0033740

ΗΠΑ

Ασπρόμαυρη 1941

Βαθμολογία 9
 
  
This Gun for Hire

 http://www.imdb.com/title/tt0035432

ΗΠΑ

Ασπρόμαυρη 1942

Βαθμολογία 7


Heaven Can Wait

 http://www.imdb.com/title/tt0035979

 ΗΠΑ

Έγχρωμη 1943

Βαθμολογία 8


The Lodger

 http://www.imdb.com/title/tt0037024

ΗΠΑ

Ασπρόμαυρη  1944

Βαθμολογία 8


Hangover Square

 http://www.imdb.com/title/tt0037761

ΗΠΑ

Ασπρόμαυρη  1944

Βαθμολογία 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου