Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Calvary(2014)



















Ο πάτερ James (Brendan Gleeson) είναι παπάς σε ένα χωριό της Ιρλανδικής επαρχίας. Και είναι καλός παπάς. Μια μέρα στο εξομολογητήριο απειλείται από κάποιον ενορίτη του. Ο εξομολογούμενος, ο οποίος είχε υποστεί σε μικρή ηλικία σεξουαλική κακοποίηση από έναν παιδόφιλο ιερέα, δηλώνει στον πάτερ James ότι "σε μία εβδομάδα θα σε σκοτώσω,επειδή δεν έχεις κάνει τίποτα κακό".
Ο παπάς συνεχίζει να ασχολείται με τούς ενορίτες του, και κουβεντιάζει μαζί τους, άλλοτε βαθιά φιλοσοφικά άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με κυνικότητα. Αλλά αντιλαμβάνεται ότι είναι ο μονός που έχει κάποιο είδος πίστης.
Θα δεχτεί να κάνει τον αμνό που θα θυσιαστεί σε μία Ιρλανδία χρεοκοπημένη,και με την πίστη χαμένη από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας.





Με ατού το σενάριο της, που έγραψε ο ίδιος ο John Michael McDonagh η ταινία μιλάει για θέματα όπως η πίστη,τα πάθη,ο θάνατος,η συγχώρεση, χωρίς ποτέ να γίνεται διδακτική.Γεμάτο ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και παρ΄όλο το διαβρωτικό χιούμορ και την κυνικότητα, καταφέρνει να φτιάξει ένα σκοτεινό δράμα.
Μεγάλη η ερμηνεία του Brendan Gleeson,στον πρωταγωνιστικό ρόλο,που έχοντας γνώση της θνητότητας του, ψάχνει να βρει ένα ίχνος ανθρωπιάς και ελπίδας στους κατοίκους του χωριού.Κατά την γνώμη μου, ένας από τους πιο υποτιμημένους ηθοποιούς της εποχής μας. Πολύ καλές και οι υπόλοιπες ερμηνείες παιγμένες κυρίως από γνωστούς Ιρλανδούς ηθοποιούς.
Κινηματογραφημένη στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας η φωτογραφία του Larry Smith μας μεταφέρει την απεραντοσύνη των Ιρλανδικών ακτών και την αρχοντιά των λόφων της.
Ο John Michael McDonagh το νέο τρομερό παιδί της Ιρλανδικής κινηματογραφίας, αδελφός του Martin McDonagh (In Bruges) στην δεύτερη συνεργασία του με τον Brendan Gleeson μετά την αριστουργηματική κωμωδία The Guard (2011) μας δίνει μια σκοτεινή ταινία γύρω από την σύγχρονη Ιρλανδία.

 Calvary (2014)

 http://www.imdb.com/title/tt2234003

Ιρλανδία

Έγχρωμο 102 λεπτά

Βαθμολογία 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου