Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Opening night(1977)

ελλ.τίτλος:Νύχτα Πρεμιέρας



















Η Myrtle(Gena Rowlands) πρωταγωνίστρια και σταρ, συμμετέχει στις πρόβες ενός θεατρικού έργου που πρόκειται να ανέβει στην Νέα Υόρκη με θέμα τις σχέσεις ενός μεσόκοπου ζευγαριού.
Ένα βράδυ φεύγοντας από το θέατρο, βλέπει μία νεαρή φανατική θαυμάστρια της να σκοτώνεται σε δυστύχημα. Αυτό είναι το έναυσμα να αναθεωρήσει τον θεατρικό της ρόλο σαν μία υποταγμένη μεσόκοπη γυναίκα, και εντέλει την ίδια της την ύπαρξη.Σε μία πορεία δύσκολη, και στα όρια της νευρικής κατάπτωσης, η Myrtle αρχίζει να βλέπει την οπτασία της νεαρής κοπέλας που δεν είναι τίποτα άλλο από την δικιά της χαμένη νιότη. Πνιγμένη στα τσιγάρα και στο αλκοόλ, θα αγνοήσει τις νουθεσίες από τον σκηνοθέτη και την συγγραφέα του έργου να μείνει πιστή σε αυτό, και θα ψάξει να ξαναβρεί μέσα από τον ρόλο της, την ελπίδα το χιούμορ και την αγάπη.












 
 Θεωρώ την Νύχτα πρεμιέρας το αριστούργημα του John Cassavetes,  μια ταινία σχόλιο πάνω στην μοναξιά, στην σχέση ηθοποιού και ρόλου, μα πάνω από όλα μία κραυγή στην σταδιακή αποσύνθεση μιας γυναίκας με την πάροδο του χρόνου.
Γυρισμένη στο γνώριμο Cinema verite στυλ του, αυτός ο μεγάλος πιονέρος του Αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά, ακολουθεί τους ηθοποιούς του, στην σκηνή, στα παρασκήνια, στα μπαρ της Νέας Υόρκης, στο μεγάλο αλλά χωρίς ψυχή διαμέρισμα της Myrtle, δίνοντας τους χώρο για αυτοσχεδιασμό.
Κρατώντας για τον εαυτό του, εκτός από την καρέκλα του σκηνοθέτη, και τον ρόλο του Maurice παρτενέρ της Myrtle στην σκηνή, ο  Cassavetes έχει την τύχη, να έχει δίπλα του την σύντροφο και μούσα του Gena Rowlands, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες που έχουν δοθεί στην ιστορία του κινηματογράφου. Επίσης φοβέρες ερμηνείες από τον φίλο και συνεργάτη του Cassavetes, Ben Gazzara στον ρόλο του Manny, του σκηνοθέτη του έργου, και της Joan Blondell στον ρόλο της συγγραφέως.
Η Νύχτα Πρεμιέρας χρηματοδοτήθηκε(όπως και οι περισσότερες ταινίες του) από τον ίδιο τον Cassavetes, με την συνδρομή φίλων και συγγενών. Η ταινία θάφτηκε από τους κριτικούς και αγνοήθηκε από το κοινό στην Αμερική, μην ξεχνάμε ότι το 1977 ήταν η χρονιά που ο George Lucas δημιουργούσε μια φρενίτιδα με τον Πόλεμο των Άστρων του.
Ευτυχώς βρήκε την ανταπόκριση που της άξιζε στην Ευρώπη, που αγαπήθηκε από τον κόσμο. Η Gena Rowlands κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ του Βερολίνου για την ερμηνεία της, ενώ στο ίδιο φεστιβάλ, η ταινία ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία.
Στην Αμερική ξαναβγήκε το 1991 δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Cassavetes, για να κερδίσει την θέση που της αξίζει. Τώρα πια δεν λείπει από καμία top λίστα κριτικού(όχι ότι αυτό λέει κάτι)σαν μία από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν στην Αμερική.
Μια ταινία που την συστήνω σε όλους όσους δεν βλέπουν το σινεμά μόνο σαν διασκέδαση, αλλά και σαν τέχνη.

Opening Night

 http://www.imdb.com/title/tt0079672

ΗΠΑ

Έγχρωμο 144 λεπτά

Βαθμολογία 10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου