Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Blood and Sand(1941)

ελλ.τίτλος: Αίμα και Άμμος

   

 

 
















Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Vicente Blasco Ibanez "Sangre y Arenas" και remake της κλασσικής βουβής ομώνυμης ταινίας το 1922 με τον Rodolfo Valentino.
Γυρισμένο με μαεστρία από τον Rouben Mamoulian, η ταινία αφηγείται την άνοδο και πτώση του ταυρομάχου Juan Gallardo (Tyrone Power).
Η ταινία ξεκινάει με έναν αρκετά μεγάλο πρόλογο, με τον Juan ένα αγράμματο παιδί της Σεβίλης με πάθος  να γίνει ταυρομάχος.Φεύγει για την Μαδρίτη με σκοπό να  πραγματοποιήσει το όνειρό του. Μετά από κάποια χρόνια γυρίζει πίσω, παντρεύεται την παιδική του αγάπη Carmen (Linda Darnell), και κατακτάει την κορυφή, μέχρι που εμφανίζεται στην ζωή του η μοιραία γυναίκα.
Με μία εξαίσια φωτογραφία και εκπληκτικά σκηνικά, η ταινία σε αρκετές στιγμές θυμίζει πίνακα Ισπανών ζωγράφων και ειδικά του Γκόγια.
Οι σκηνές στην αρένα είναι σχεδόν αριστουργηματικές πάνω στο σχόλιο για την κοινωνία του θεάματος.Και όπως λέει και ο βοηθός του Juan, ο Nacional, "δεν είναι ο ταύρος το κτήνος, ο άνθρωπος είναι".
Αξέχαστο είναι επίσης το Pasodoble* που χορεύουν η Dona sol (Rita Hayworth) με τον Manolo (Antony Quinn).









 


Ο Tyrone Power μετά την μεγάλη του επιτυχία "Η μάσκα του Ζορρό" ξαναπαίζει με πειστικό τρόπο τον ρόλο ενός Λατίνου. Η Rita Hayworth στον ρόλο της μοιραίας και άκαρδης Dona sol, που όχι απλώς εμπαίζει τους άνδρες αλλά και μέσου ενός δαχτυλιδιού, είναι αυτή που αποφασίζει ποιος θα είναι ο εκλεκτός στο κρεβάτι της, εκτοξεύει την καριέρα της και από στάρλετ γίνεται σταρ. Με την πρώτη της έγχρωμη ταινία, θαμπώνει την οθόνη με την ομορφιά της και τα κατακόκκινα μαλλιά της.
Η Linda Darnel παιζει την Carmen, την πιστή γυναίκα του Juan, με σεμνότητα όπως αρμόζει στον ρόλο της. Ο Antony Quinn σε ένα μικρό αλλά στιβαρό ρόλο, είναι ο φίλος και μετέπειτα ανταγωνιστής και διάδοχος του Juan.
Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τους άλλους δύο δευτεραγωνιστές την,  Alla Nazimova στον ρόλο της Senora Agustias μανας του Juan, μιάς βασανισμένης γυναίκας .Και του πρόωρα χαμένου Laird Craigar στον ρόλο του Natalio Curro τον δημοσιογράφο που παθιασμένος με την ταυρομαχία, είναι έτοιμος να ανεβάσει κάποιον στα ουράνια, αλλά άλλο τόσο γρήγορα να απολαμβάνει την πτώση του από ψηλά.
Το Blood and Sands μία άψογη παραγωγή των Χολιγουντιανών Στούντιο, κέρδισε (δικαιότατα)2 καλλιτεχνικά όσκαρ. Αυτό της φωτογραφίας και αυτό της σκηνογραφίας. Το τεχνικολόρ χρώμα αξιοποιείται στο έπακρον εδώ, με το κίτρινο πράσινο και κόκκινο χρώμα να κυριαρχούν.
Πολύ καλή δουλειά επίσης από τον Alfred Newman στην μουσική με πολλά φλαμένκο θέματα, ενώ σε κάποια σκηνή παίζει ένας από τους μεγαλύτερους φλαμένκο κιθαρίστες ο Vicente Gomez.
Μία ταινία φτιαγμένη από τους καλύτερους επαγγελματίες του Χόλιγουντ, θα περάσετε δύο ώρες με ωραίες ερμηνείες, άψογα σκηνικά και ένα σενάριο που δεν θα σας κάνει να βαρεθείτε καθόλου.


Βlood and Sand

 http://www.imdb.com/title/tt0033405
 
ΗΠΑ

Έγχρωμο 125 λεπτά

Βαθμολογία 8


*Pasodoble:Χορός που  παραδοσιακά χορευόταν τις ημέρες των ταυρομαχιών.Ο άνδρας παριστάνει τον ταυρομάχο, και η γυναίκα την κάπα του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου